Socionomutbildningen ses över: ”Yrket har förändrats”

Regeringen vill göra om socionomutbildningen och ger nu en utredare i uppdrag att göra en helhetsöversyn. ”Utmaningarna i yrket har förändrats mycket den senast tiden”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Utredare Michael Tärnfalk fick i augusti i uppdrag att föreslå nya examensmål för socionomexamen för att studenterna ska få den kunskap som krävs, dels för att förebygga ungdomskriminalitet.

Helhetsöversyn

Nu utvidgar regeringen utredningsuppdraget och vill att Tärnfalk i stället gör en helhetsöversyn av utbildningen. 

– Den senaste översynen av målen för socionomexamen gjordes 2006 och vi anser därför att en helhetsöversyn av socionomutbildningen behövs för att säkerställa att studenterna rustas för att möta dagens behov, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande. 

Nya utmaningar

Utredaren får bland annat i uppdrag att se över om målen för socionomexamen behöver ändras för att bättre anpassas till dagens samhällsutmaningar och kompetensbehov.

– Utmaningarna i yrket har förändrats mycket den senast tiden, inte minst med tanke på utvecklingen kring barn i organiserad kriminalitet och den pågående desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Att ge våra socialarbetare bästa möjliga förutsättningar i utbildningen är viktigt för att kunna arbeta förebyggande och långsiktigt hållbart, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Tilläggsdirektivet bygger på en överenskommelse mellan Tidöpartierna. I samband med det nya utredningsuppdraget förlängs även tiden för utredningen, som nu i stället ska presenteras den 20 december 2024. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Översyn av socionomexamen för att motverka ungdomskriminalitet

17/8
2023
17/8
2023
26/3
2024
27/3
2024
3/4
2024
20/12
2024

Forrige artikel SD om klimatkritiken: Inte aktuellt att göra om tidsplanen SD om klimatkritiken: Inte aktuellt att göra om tidsplanen Næste artikel E22-utvärderingen: Det faktiska ansvaret bör också utredas E22-utvärderingen: Det faktiska ansvaret bör också utredas
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.