Soldater utan kängor är ÖB:s eget ansvar

Försvarsmaktens brist på personlig utrustning har varit en följetong i åratal. Nu utlovar en pressad ÖB konventionella och extraordinära åtgärder, men betonar att fokus inte ska ligga på orsakerna till problemen. Någon borde påminna Micael Bydén om vem som är högsta ansvarig för situationen.

Försvarsmaktens brist på personlig utrustning är sannerligen ingen nyhet. År ut och år in har det rapporterats om brist på trosor, kängor, termosar, bh:ar, kroppsskydd och så vidare, listan kan göras mycket lång. Men nu är det tydligt att överbefälhavare Micael Bydén – till slut – känner sig pressad.

I en film på Försvarsmaktens hemsida berättar ÖB att han har haft ett möte med ”GD-FMV" (det vill säga generaldirektören för Försvarets materielverk Göran Mårtensson). ÖB utlovar att nu kommer det att vidtas ”både konventionella och extraordinära åtgärder, här och nu”. Vilka åtgärder det kan röra sig om är, som det brukar vara med Försvarsmakten, höljt i någon sorts hemligstämplat dunkel.

Sent möte

Syftet är uppenbarligen att visa handlingskraft, men efter det 74 sekunder långa filmklippet är det något helt annat som hänger kvar: Kan det verkligen vara så att ÖB och FMV-GD inte har haft ett möte om det här tidigare? Är det här första gången de har satt sig ner och diskuterat vilka konventionella och extraordinära åtgärder som krävs för att värnpliktiga och anställda i Försvarsmakten ska ha kängor, ryggsäckar och kroppsskydd?

I filmen säger Micael Bydén att bristen på personlig utrustning har varit ett känt problemområde under många år, men att det inte är orsakerna som nu ska vara i fokus. Det är ett anmärkningsvärt uttalande med tanke på att Micael Bydén är Försvarsmaktens högsta ansvariga sedan år 2015.

Den som till syvende och sist har ansvaret för att soldater, värnpliktiga och officerare i det militära försvaret i dag saknar den mest basala utrustningen är – han själv.

Tydligt från försvarsministern

Kanske var det det som DN skrev om i förra veckan som gjorde att ÖB tvingades kliva fram, att officerare och andra anställda beordrats att lämna ifrån sig artiklar som används sällan, från vattenflaskor och termosar till kängor och uniformer, för att det ska finnas utrustning till de värnpliktiga. Kanske var det något annat.

Men det är värt att notera att försvarsminister Pål Jonson (M) väljer sina ord annorlunda jämfört med företrädaren Peter Hultqvist (S) när ledamöter i riksdagen lyfter utrustningsfrågan. Hultqvist valde att återkommande gå i försvar och räkna upp alla åtgärder som myndigheten faktiskt genomfört, medan Jonson är tydlig med att regeringen inte har något ansvar för att köpa in vare sig termosar eller trosor, utan att det vilar helt på Försvarsmaktens axlar. Kanske är det den tydligheten som har nått fram?

{{toplink}}

Forrige artikel Politiskt storspel avgör striden om EU-toppjobb Politiskt storspel avgör striden om EU-toppjobb Næste artikel I stället för konsensus – optimism I stället för konsensus – optimism
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.