Stapplande EU-valupptakt i riksdagsdebatten

Fokus i riksdagens utrikespolitiska debatt låg på kriget i Gaza men det fanns också utrymme för en trevande uppstart av EU-valkampanjen. Sverigedemokraterna ställdes till svars för sin syn på EU och ungerska regeringspartiet Fidesz.

Vid onsdagens utrikespolitiska debatt låg fokus på situationen i Gaza och frågor om allt från den svenska pausanden av biståndet till FN-organet Unrwa till hur man ska hantera bosättare på ockuperad mark vid en framtida tvåstatslösning. EU-frågor togs upp i ett fåtal anföranden.

I regeringens inledande utrikesdeklaration hade däremot EU en framträdande roll och Tobias Billström (M) klargjorde regeringens prioriteringar inom unionen. Utrikesministern underströk bland annat ett fortsatt stöd till Ukraina och tog också ställning för att EU bör inleda förhandlingar om medlemskap med Ukraina och Moldavien, men påpekade att det bör handla om en ”gradvis integration”.

Billström talade också om de protektionistiska strömningarna som blir alltmer framträdande runtom i världen och slog fast att Sverige, som exportland, har intresse av att stå upp mot den utvecklingen och för frihandel. Han lyfte fram det frihandelsavtal som EU nyligen tecknat med Nya Zeeland som ett positivt exempel.

– Regeringen kommer fortsätta att aktivt verka för att fler frihandelsavtal ska förhandlas fram, sade Billström.{{toplink}}

EU i relation till USA, Kina och Gaza

Utrikesministern argumenterade också för en fördjupad relation mellan EU och Storbritannien och för en samsyn med USA vad gäller förhållningssättet till Kina.

– Sveriges relation till Kina ska vara förankrad i en europeisk strategi, och i nära transatlantisk samverkan. Under vårt EU-ordförandeskap togs viktiga steg i en sådan riktning. Vi bejakar dialog och samarbete med Kina där det är möjligt, sade han.

Även när det gällde debattens huvudämne – kriget i Gaza – lyfte utrikesministern fram EU:s gemensamma strategi och bekräftade att regeringen stödjer såväl förslaget att inom EU sanktionera extremistiska israeliska bosättare samt den gemensamma EU-insatsen i Röda havet – Aspides.

– Det är av stor vikt att undvika regional eskalering. Regeringen stödjer ansträngningar för att upprätthålla säkerhet, handel och fri sjöfart i och omkring Röda Havet, sade Billström.

SD pressades om Ungern och EU-medlemskap

Det stundande EU-valet märktes kanske främst i en del ledamöters frågeställningar till Sverigedemokraterna. Kerstin Lundgren (C) krävde svar på hur SD ser på diskussionen om att Ungerns regeringsparti, Fidesz, eventuellt ansluter sig till den partigrupp i EU-parlamentet som SD tillhör: ECR. Beskedet från Aron Emilsson (SD) var tydligt.

– Vi har inget utvecklat samarbete med Fidesz. Tvärtom så deklarerade vi häromdagen att vi definitivt motsätter oss ett Fidesz inträdande i ECR-gruppen.

Han tillade:

– Orban och Fidesz har en oerhört problematisk relation till Ryssland på många sätt.

Matilda Ernkrans (S) tryckte å sin sida på för att få Sverigedemokraterna att klargöra sin inställning till EU i sig:

– Men säg som det är – ni vill lämna EU-samarbetet.

SD-ledamoten Markus Wiechel svarade:

– Vi vill inte lämna EU. Vi vill se till de svenska intressena först.

Aron Emilsson förklarade att SD vill säkra att svenska intressen tillvaratas genom att införa ett ”nationellt lås” som skulle göra det möjligt för svenska folket att ta ställning till vissa EU-förslag.

Terrorklassning av Islamiska revolutionsgardet

Flera ledamöter, bland dem Centerpartiets Kerstin Lundgren, lyfte att riksdagen för ett år sedan fattade beslutet att driva på inom EU för att Islamiska revolutionsgardet i Iran ska klassas som en terrororganisation och frågade vad regeringen har gjort på området.

Magnus Berntsson (KD) svarade att problemet är sättet som EU:s terrorlistning fungerar och att det inte räcker med ett politiskt beslut för att klassa en organisation som terroristisk.

– Tyvärr så kommer det ta tid att komma någon vart i detta ämne, sade Berntsson.

– Jag har goda förhoppningar att det ska ske i framtiden men inte inom dagar, veckor eller dagar, eller kanske till och med inte ens på något års tid.

Forrige artikel Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om Næste artikel JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt” JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.