Stoltenberg avgår – blir centralbankschef

Tiden som generalsekreterare för Nato är snart över. Efter åtta år avgår Jens Stoltenberg och blir i stället centralbankschef från och med december.

Vid en presskonferens på fredagen meddelade Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) att Jens Stoltenberg blir ny chef för centralbanken.

– Jag har varit mån om att hitta den bästa centralbankschefen för Norge, och jag är säker på att det är Jens Stoltenberg, säger finansministern i ett pressmeddelande.

– Kombinationen av ekonomisk bakgrund, förståelse för samhället och en ledningserfarenhet som få i Norge har, gör honom mycket lämplig som toppchef för Norges Bank, en institution som sköter viktiga sociala uppgifter för alla.

Ska leda centralbanken i sex år

Stoltenberg tillträder som centralbankchef i december och får förtroende i sex år framåt, enligt NRK.

Stoltenberg får därmed ännu ett toppuppdrag. Han tillträdde som generalsekreterare för Nato i oktober 2014. Innan dess var han Norges statsminister vid två tillfällen, mellan 2000–2001 och 2005–2013.

Forrige artikel Vattenfalls ordförande: ”Dags att lämna” Næste artikel Kritiserad gd får förlängt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.