Stopp för digitala frågor på regeringens pressträffar

Journalister kommer förutom i undantagsfall inte längre kunna ställa frågor digitalt på regeringens pressträffar. "Väldigt märkligt", säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Sedan en månad tillbaka erbjuder Regeringskansliet inte längre redaktioner möjlighet att ställa enskilda digitala frågor på sina pressträffar. Beslutet är fattat på tjänstemannanivå i Regeringskansliet.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert reagerar på beskedet med förvåning, särskilt eftersom pandemin ledde till ett digitalt språng i många delar av samhället.

– När man i alla andra delar av samhället strävar mot mer digital tillgänglighet så blir det här väldigt märkligt, säger Ulrika Hyllert.

I ett mejl till Altinget skriver Regeringskansliets presstjänst att digitala frågor kan komma att ”erbjudas vid enskilda tillfällen” framöver.

– Det blir godtyckligt i och med att journalisten inte då är den som avgör om en fråga är intressant, utan det ska avgöras på förhand, säger Hyllert.

Presstjänsten skriver i sitt mejl att möjligheten till digitala frågor infördes 2020, men att det digitala deltagandet successivt har sjunkit sedan pandemins slut. Ulrika Hyllert köper inte den anledningen.

– Att intresset har sjunkit betyder inte att intresset är noll. Alla journalister sitter inte i Stockholm och det är inte rimligt att göra en lång resa för att kunna delta på plats för att ställa en fråga. Jag tycker inte att anledningarna är tillräckliga.

Får underlag först efter pressträffen

Att möjligheten till digitala frågor tas bort är inte det enda som Ulrika Hyllert är kritisk till när det gäller regeringens pressträffar.

Ett alltför begränsat antal redaktioner får möjligheten att ställa frågor på plats, anser hon. Dessutom publicerar regeringen ofta det underlag som pressträffen handlar om först efter att den har ägt rum.

– Det kan vara så att man först två dagar efter en presskonferens publicerar direktiv eller en utredning. Då blir det jättesvårt att göra en bra bevakning och inhämta kommentarer som journalist, säger Hyllert.

– Man hamnar väldigt mycket i händerna på dem som presenterar informationen.

Forrige artikel Svantesson om klimatkritiken: Delar inte Finanspolitiska rådets slutsatser Svantesson om klimatkritiken: Delar inte Finanspolitiska rådets slutsatser Næste artikel S till attack mot SD i riksdagens partiledardebatt S till attack mot SD i riksdagens partiledardebatt
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.