Sveaskog drar ner på avverkningen: ”Inte ett svar på någon kritik”

Sveaskog ska minska sina avverkningsnivåer under den kommande femårsperioden. Men beslutet har inte att göra med kritiken mot att det statliga bolaget går för hårt fram i sina skogar, enligt vd:n Erik Brandsma.

Statliga skogsbolaget Sveaskog ska minska sin avverkningsnivå med runt 20 procent under de den kommande femårsperioden, jämfört med de senaste fem åren. Det handlar om att optimera skogens värdepotential, förklarar vd:n Erik Brandsma. Det vill säga att en större andel av skogarna behöver växa till sig den här femårsperioden, och på så sätt öka i värde, jämfört med förra perioden.

Men beskedet är inte en reaktion på den återkommande kritiken mot att Sveaskog pressar sitt innehav för hårt, enligt Erik Brandsma.

– Det är inte ett svar på någon kritik. Utan utifrån vår prognos så gör vi en liten paus nu, sedan kommer vi tillbaka. Det är en tillfällig minskning, nu fokuserar vi på värdet, sedan ökar vi avverkningen igen under nästa femårsperiod, säger han till Altinget.

Slår olika över landet

Minskade avverkningsnivåer ger negativa konsekvenser. Problemet är inte i första hand minskade avverkningsintäkter för bolaget, enligt Brandsma, det balanseras av värdeökningen i skogarna. Utan det handlar minskad tillgång på råvara för sågverken.

– Vi är en betydande aktör, men kan genom det också förmedla virke från andra skogsägare till sågverken. Vi kan på olika sätt ha en aktiv dialog, säger Brandsma.

De minskade avverkningsnivåerna är inte 20 procent rakt över i alla Sveaskogs skogar i landet.

– Det kommer att slå olika i olika delar av landet, säger Erik Brandsma.

Sänkt avverkning i renbetesområdet

Hänsynen till rennäringen kommer att öka jämfört med föregående femårsperiod, enligt Brandsma, men utan att det finns någon procentsiffra eller motsvarande.

Kommer samebyarna att märka det, att ni ökar hänsynen?

– Jag hoppas det.

Forrige artikel Ny typ av böter föreslås för att stoppa bidragsbrotten Ny typ av böter föreslås för att stoppa bidragsbrotten Næste artikel FHM:s rekommendationer om höstdos mot covid-19 får kritik: ”Svårt för regionerna att planera” FHM:s rekommendationer om höstdos mot covid-19 får kritik: ”Svårt för regionerna att planera”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.