TCO och M: Universitet behöver bättre matcha arbetsmarknadens efterfrågan

KOMPETENS. Moderaterna och TCO stödjer expansionen av yrkeshögskolan. Men nu vill de att även universitet och högskola ska bidra mer till att lösa arbetsmarknadens problem.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna hävdar att arbetsmarknadsutskottet är det mest politiserade utskottet. Enligt Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Jessica Polfjärd, är den tydliga skiljelinjen mellan höger och vänster gammal tradition. 

– Men jag kan mycket väl se områden där vi kan jobba blocköverskridande, säger hon till Altinget. 

Läs också: Klassiska höger och vänster-fejden kommer fram i utskottet

Arbetsmarknaden och utskottet står inför stora utmaningar de kommande åren. Både hur man ska lösa kompetensförsörjningen inom välfärden och hur man ska parera en stundande lågkonjunktur. Både höger och vänster inom riksdagen är överens om problemen. Men de har ibland olika syn på lösningarna. 

Lärosätena kan vara en del av lösningen

Polfjärd vill att universitet och högskola ska få ett omställningsuppdrag. Där lärosätena ska erbjuda vidareutbildning och omskolning för att arbetskraften ska matchas mot arbetsmarknaden kommande år. 

– Vi ser en viss tröghet hos högskola och universitet, att man kanske ser på sin roll och funktion på ett annat sätt. Då får politiken titta på exempelvis finansieringssystem för att det ska bli mer attraktivt för universitet och högskola, säger Polfjärd. 

Läs också: GD: "Antal sökanden är den största flaskhalsen"

Eva Nordmark, ordförande för TCO, håller med Polfjärd och beklagar att utbudet av kurser för yrkesverksamma har minskat. TCO efterfrågar även ett studiemedelssystem och en utbildning som är mer anpassad till arbetsmarknaden. Så att man exempelvis kan studera och arbeta samtidigt. 

– Universitet och högskola måste bidra bättre till yrkesverksammas behov att vidareutbilda sig, säger hon till Altinget. 

M stödjer regeringens expansion

Yrkeshögskolan är desto mer anpassad till arbetslivet eftersom antalet utbildningsplatser styrs av efterfrågan av kompetens. Polfjärd anser att regeringen Löfvens rekordexpansion av yrkeshögskolan var bra. Moderaterna har därför inga planer på att stoppa den expansionen om de hamnar i regering. 

Nordmark ser positivt på expansionen, men är tveksam till utbudet för yrkesverksamma även där.  

– Våra medlemsgrupper kanske inte behöver gå två år i yrkeshögskoleutbildning. Däremot en kurs på ett par månader kan behövas. Men kurserna är ofta inlåsta i ett program, förklarar hon.

Forrige artikel Naturvårdsverket byter vilthandläggare efter kritik Naturvårdsverket byter vilthandläggare efter kritik Næste artikel Risk för urvattnad budget och inställt jullov Risk för urvattnad budget och inställt jullov
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.