Tidigare utrikesminister vill göra Brysselcomeback

Socialdemokraten Jeppe Kofod lämnade EU-parlamentet 2019 för att bli utrikesminister i Mette Frederiksens regering. Nu vill han tillbaka till Bryssel.

Den tidigare utrikesministern Jeppe Kofod ledde de danska socialdemokraterna i EU-parlamentet. Där satt han mellan 2014 och 2019 då han fick frågan om att ta plats i Mette Frederiksens regering. 

När Danmark i höstas gick till val fick Kofod, med färre än 5 000 personröster, se sig snuvad på en Folketingsplats. Han fick i regeringsbildningen sedan lämna över utrikesfrågorna till den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen, numera partiledare för det nystartade Moderaterna.

Siktar på comeback

Socialdemokraterna i Köpenhamn bekräftar nu för Altinget.dk att Jeppe Kofod, som varit Socialdemokraternas toppnamn i de två senaste valen 2014 och 2019, ställt sig till förfogande för att ta plats i parlamentet vid nästa års val.

Men denna gång blir den tidigare ministern snuvad på toppositionen som nu innehas av gruppledaren Christel Schaldemose.

Kofods kandidatur har också kritiserats av partikamraten Mathias Kring Nieburh som också ställer upp i valet:

”Men om man vill skapa något nytt i det här partiet, och om man vill öppna upp för att unga, progressiva och framför allt huvudstadsbor kan se sig själva i Socialdemokraterna, så är det inte Jeppe Kofod man ska välja, för han är något annat”, har han sagt till Politiken.

Partiet väljer sina kandidater på ett årsmöte i höst.

Forrige artikel Fi-grundare blir NBV:s kommunikationschef Fi-grundare blir NBV:s kommunikationschef Næste artikel Korruptionsanklagad ex-talman skickas i husarrest Korruptionsanklagad ex-talman skickas i husarrest
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.