Tidigare V-topp tar kliv över till odlat kött och inhemsk solenergi

Jens Holm klev av riksdagspolitiken i protest mot Vänsterpartiets vägval i klimatfrågorna. Nu har den tidigare klimat- och miljöpolitikern fått nytt jobb inom påverkansbranschen.

Förutom det politiska uppdraget i Stockholms stad kommer den tidigare talespersonen och Trafikutskottsordföranden Jens Holm att framöver bedriva påverkansarbete för att underlätta för den europeiska solenergimarknaden genom branschsamarbetet ESMC.

Han kommer även arbeta för start-up-bolaget Re:meat, som har som ambition att bli Sveriges första tillverkare av odlat kött, som odlats av djurceller utan slakt.

Uppdraget för de europeiska solenergiproducenterna innebär bland annat att han hoppas att EU beslutar om underlättade produktionsvillkor, genom statsstöd, till organisationens medlemmar. 

Ståndpunkten, som förts fram bland annat i debattartiklar bland annat i Altinget, har hittills inte fått särskilt stort gehör just i Sverige. Men Holm hoppas att vindarna ska vända, för att EU ska kunna svara upp mot de stöd som ges på annat håll.

– Jag tycker det vore sorgligt att all tillverkningsindustri försvinner till Kina, Indien och nu kanske då också USA, säger han till Altinget.

Men motargumenten kan annars vara att de ska tillverkas där det görs billigast och bäst?

– Ja, men en stor del av tillverkningen sker i Kina därför att de dumpar världsmarknaden, och är en diktatur som ibland tvingar människor att arbeta. Du får inte heller organisera dig fackligt. Så Kina är inte ett bättre alternativ, säger Holm till Altinget och fortsätter:

– Sedan har vi hela transportbiten i det hela. Det kan inte vara så att vi ska ha så långa transporter bara för att man kan pressa priset i tillverkningen på andra sidan jorden. Då är det något som är i grunden fel. Vi behöver kort och gott producera mer för marknader som är närmre.

Odlat kött endast godkänt i Singapore

I frågan om Re:meat kommer Holm att arbeta för att hjälpa bolaget att ta ut sin produkt på marknaden. Men han tror att det är andra bolag som kommer att stå för de första ansökningarna till EU-kommissionen och europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA, som är de som sitter på tillståndsrätten att släppa ut produkten enligt nya livsmedelsförordningen.

För Holms del handlar det i stället om att få till finansiering, bland annat nationell offentlig, och framför allt att få till möjligheten att låta konsumenter testa produkten.

Vad är ditt främsta bidrag till de två uppdragen?

– Jag vet hur både det politiska systemet och den allmänna opinionen fungerar.

Behövde du fundera mycket innan du hoppade på tåget?

– Ja, det är klart att jag funderat en del, men båda uppdragen känns som hand i handske för mig. När det gäller odlat kött så tycker jag att en minst lika enkel väg att minska utsläppen i livsmedelssektorn är att äta växtbaserad mat. Och den finns ju här och nu. Men eftersom merparten av svenskarna vill äta kött behöver det finnas något för dem. Så en ganska stor del av konsumentsegmenten når vi inte fram med växtbaserad mat, utan där måste vi ha något annat, säger Holm och tillägger:

– Det är lite som med elbilar, cykel och kollektivtrafik. Självklart ska vi flytta över människor till kollektivtrafik, cykel- och gångtrafik, för det är det enklaste och billigaste. Men vi behöver också el- och biogasbilar för att bilar kommer att finnas kvar och spela en roll.

Agendan hos ESMC, som bildades 2019, samlar 55 tillverkare i unionen, och att stärka deras genomslag var något som tydligt passade in i Holms prioriteringar.

– Jag vill att vi ställer om till 100 procent förnybart så fort som möjligt. Där är solenergin det billigaste kraftslaget, och det som går fortast att bygga ut. Dessutom vore solenergi en perfekt energikälla till vår framtida tillverkning för odlat kött.

{{toplink}}

Forrige artikel Rödgröna samlas för maktskifte i SKR Rödgröna samlas för maktskifte i SKR Næste artikel Studie: Toppavlönade är inte alltid de smartaste Studie: Toppavlönade är inte alltid de smartaste
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.