Toppnamn tar timeout: ”Nu är förtroendet ordentligt ifrågasatt”

Sjukvårdspartiet i Värmlands toppkandidat Hans Nilsson pausar från politiken efter avslöjandet om att han ska ha anlitat svart arbetskraft. Nya uppgifter har fått partiet att svänga i frågan.

Hans Nilsson är andranamn för Sjukvårdspartiet i Värmland i regionvalet och har tidigare varit kommunalråd i Eda.

Under mandatperioden har Nilsson anlitat svart arbetskraft för målning och renovering. Det avslöjade SVT Värmland tidigare i augusti.

Efter att först sagt sig ha förtroende för Nilsson (”Alla är värda en andra chans”) har partiets ordförande Marianne Utterdahl nyligen meddelat att partikollegan tar en paus från politiken, på partiets inrådan.

– Vi behöver fokusera på politiken och prata med väljare, och då kan vi inte samtidigt göra en utredning kring Hans, säger hon till Altinget i en intervju.

{{toplink}}

Avvaktar med avstängning

Enligt en källa betalade Hans Nilsson minst 100 000 kronor till ukrainska hantverkare sommaren 2020. Nilsson medger själv att han betalade hälften av beloppet.

Marianne Utterdahl berättar nu för Altinget om de fortsatta diskussionerna i partiet.

– I de diskussionerna har det kommit fram nya uppgifter. När vi sa att vi gav honom fortsatt förtroende sade vi att vi gav honom en chans till, men nu är förtroendet ordentligt ifrågasatt.

Partiet vill dock vänta med att stänga av honom helt, för att skilja på fakta och spekulationer.

– Vi behöver titta ordentligt på detta, och det hinner vi inte nu under själva valrörelsen.

Nilsson har suttit som ersättare i regionstyrelsen sedan 2019 och är även ordinarie ledamot i Region Värmlands kollektivtrafiknämnd.

 

Forrige artikel Satt i Centerns styrelse – får vd-ansvar på Sekab Næste artikel M-ledamot lämnar travuppdrag efter SR-granskning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.