Topptrio får stöd av EU-nämnden

Ursula von der Leyen, António Costa och Kaja Kallas kan komma att bli EU:s nya toppchefer. Riksdagens EU-nämnd ställer sig bakom trion och även EU:s förhandlare uppges nu backa upp de föreslagna namnen – men än väntar de slutliga förhandlingarna med medlemsländernas ledare på toppmötet. 

Processen för att utse vilka som ska få EU:s toppjobb går framåt. Enligt Politico har de sex EU-ledarna som förhandlar om jobben, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands Olaf Scholz, kommit överens inför toppmötet på torsdag.

Den topptrio som väntas föreslås är Ursula von der Leyen som EU-kommissionär, Portugals tidigare premiärminister António Costa som Europeiska rådets ordförande och Estlands premiärminister Kaja Kallas som EU:s nästa utrikeschef.

På tisdagen deltog statsminister Ulf Kristersson (M) i EU-nämndens öppna sammanträde för samråd inför toppmötet.

– Jag känner Ursula von der Leyen väldigt väl, jag känner Kaja Kallas väl och jag känner António Costa efter två år gemensamt arbete i rådet innan han lämnade premiärministerrollen i Portugal. I största allmänhet tre utomordentligt kapabla personer, sade han.

Han öppnar dock för att förslaget kan komma att ändras.

– Kan vi enas om dem skulle nog många tycka att det var väldigt snabbt och smidigt. Men det kan också ske saker som gör att det inte är exakt de tre.

Oavsett ber han EU-nämndens ledamöter att hålla telefonerna på under toppmötet för att förankra det slutliga förslaget.  

Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i EU-nämnden, understryker att det är viktigt att EU-ländernas ledare kommer överens om namn som kan få stöd av parlamentet.

– Men frågan är också vilken majoritet man söker. En bred mittenuppgörelse med socialdemokrater, liberaler och de gröna eller en som lutar sig mot ytterhögern. Det är ju ingen hemlighet att det är just det dilemmat som statsministerns egen partigrupp EPP sitter med just nu, säger hon.

Socialdemokraterna ställer sig samtidigt bakom von der Leyen och de övriga namnen som EU:s nya toppskikt. 

EU-nämndens ordförande Jessika Rosencrantz (M) konstaterar att regeringen har nämndens stöd om förhandlingarna landar i att föreslå trion.

– EU-nämnden samråder om den ståndpunkt som regeringen söker mandat för och då konstaterar jag att det här finns stöd för regeringens här redovisade ståndpunkt.

Toppmötet mellan EU-ländernas ledare hålls den 26–27 juni.

{{toplink}}

Forrige artikel SOS barnbyar byter ordförande Næste artikel Han blir tillförordnad Ivo-gd
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.