Tre landshövdingar vill stoppa foderfiske

ÖPPET BREV. Tre landshövdingar har skrivit till Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit med en uppmaning om att stoppa svenskt storskaligt foderfiske på öppet vatten i Östersjön där torskfiske är förbjudet.

Landshövdingarna i Skåne, Blekinge och Kalmar oroas över risken att ett för högt fisketryck på sill riskerar att skada Östersjöns ekosystem. Havs- och vattenmyndighetens uppföljning av det storskaliga pelagiska fisket samt uppgifter i medier om att det storskaliga foderfisket ofta felredovisar skarpsill som sill har fått de tre länsstyrelserna att skriva ett öppet brev till Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit.

Två förslag till Hav

De tre landshövdingarna Anneli Hulthén, Sten Nordin och Thomas Carlzon (som i dagarna lämnat sin post) lägger fram två förslag i sitt brev:

  •  Det svenska storskaliga foderfisket ska av försiktighetsskäl inte tillåtas i det område där torskfiske är förbjudet. Inom EU ska Sverige agera för att samma begränsningar införs för fiskare från andra länder.
  • Havs- och vattenmyndigheten ska agera mot fartygsägarna så att de medverkar till korrekta landningskontroller.

 – Felrapporteringen kan leda till att alltför höga nivåer sätts på sillkvoterna. Yrkesfiskarna vid sydkusten har framfört att sillbestånden minskat markant i södra Östersjön. Det är ytterligare en varningssignal när den storskaliga foderfiskeflottan inte finner tillräckligt med sill för att fylla sina kvoter, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Hon tar över vårdfrågorna hos Liberalerna Hon tar över vårdfrågorna hos Liberalerna Næste artikel Regeringen säger nej till anslutning av fossilgasterminal Regeringen säger nej till anslutning av fossilgasterminal
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.