Två myndigheter varslar och uppsägningar på Naturvårdsverket

Myndighetsledningarnas besparingsarbete har fortsatt under sommaren. Kemikalieinspektionen varslar nästan 40 personer om uppsägning, Skogsstyrelsen om nästan 100 och på Naturvårdsverket har 18 personer sagts upp.

När sommaren är över kliver politiken rakt in i budgetprocessen. På miljöpolitikens område kommer då regeringen att stå inför de konkreta konsekvenserna av tidigare samt aviserade neddragningar. Detta i form av varsel och uppsägningar hos Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Skogsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten.

Neddragningarna har väckt oro inom näringslivet, som anser att det är bekymmersamt att resurserna minskar och kompetens försvinner samtidigt som EU:s stora lagpaket Fit for 55 ska sjösättas. Bland annat skrev en lång rad branschorganisationer, med Svenskt Näringsliv i spetsen, ett öppet brev till regeringen i början av sommaren och betonade hur avgörande det är för näringslivet att Naturvårdsverket har tillräckliga resurser.

Om regeringen hörsammar varningarna återstår att se när budgetpropositionen landar på riksdagens bord i september. Det återstår också att se om fler myndigheter än Naturvårdsverket har hunnit gå från varsel till faktiska uppsägningar.

Detta har hänt i sommar

Under sommaren har följande hänt hos myndigheterna i arbetet med att anpassa utgifterna efter aviserade ytterligare minskningar av anslagen:

Veckan efter midsommar varslade Kemikalieinspektionen 38 medarbetare. Myndigheten har totalt 290 anställda. Har haft anställningsstopp sedan början av året och majoriteten av de provanställda har fått sluta.

I mitten på juli lade Skogsstyrelsen ett varsel på 97 anställda. Myndigheten har knappt 800 anställda. Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist har redan tidigare larmat om myndigheten har mycket svårt att klara sin arbetsbörda, inför nästa år kommer det ”krävas mycket hårda prioriteringar bland våra uppgifter och uppdrag nästa år med de förutsättningar som gäller nu”, säger han i ett pressmeddelande.

– Vi måste planera utifrån hur situationen ser ut och utifrån det vi vet inför 2025, säger Herman Sundqvist till Altinget och syftar att myndigheten inte kan invänta kommande budgetproposition i förhoppning om förstärkning.

Naturvårdsverket lade ett varsel som omfattade 65 anställningar i början av året. Genom omplaceringar samt att några sökt sig vidare, så har siffran minskat och under sommaren har 18 personer sagts upp från myndigheten. Generaldirektör Björn Risinger kallar arbetet med att minskar personalen för ”en smärtsam process”, men säger också i pressmeddelandet att myndigheten har behov av stärkt kompetens på tre områden:

  • Genomförandet av ny EU-lagstiftning
  • Effektiv miljöprövning
  • Stärkt förmåga i säkerhet och beredskap.

Havs- och vattenmyndigheten varslade om risk för uppsägning av 25 anställda under första halvan av juni. 

{{toplink}}

Forrige artikel Här är Sveriges EU-parlamentarikers utskott Här är Sveriges EU-parlamentarikers utskott Næste artikel Jonson (M): Försvarsberedningen ska få ny ordförande Jonson (M): Försvarsberedningen ska få ny ordförande
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.