Jonson (M): Försvarsberedningen ska få ny ordförande

Försvarsberedningen står inom kort utan ordförande när Hans Wallmark (M) blir ny ambassadör i Köpenhamn. Även om beredningen formellt sett är vilande efter att ha lämnat sin slutrapport i våras, så ska en efterträdare komma på plats, enligt försvarsminister Pål Jonson (M).

Strax efter midsommar utsåg regeringen riksdagsledamot Hans Wallmark (M) till Sveriges nya ambassadör i Köpenhamn, ett uppdrag han tillträder under hösten.

Därmed kommer den parlamentariska försvarsberedningen att stå utan ordförande. Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) ska posten tillsättas, trots att beredningen formellt sett är vilande efter att ha lämnat över sin slutrapport till regeringen i våras.

– Vi kommer att återkomma till det. Men praxis med försvarsberedningen är ju att, även om den är vilande just nu, så kommer den att fortsatt ha en huvudsekreterare och en ordförande som är förordnad, säger Pål Jonson till Altinget i samband med en pressträff på torsdagen.

Det finns ledamöter som anser att försvarsberedningen bör vara aktiv, med hänsyn till det säkerhetspolitiska läget. Hur ser du på det?

– Jag noterade också det i rapporten, att man vill aktivera försvarsbedningen. Det utesluter jag på intet sätt att det kommer att ske lite senare, men just nu är väldigt mycket av fokus på totalförsvarsbeslutet och propositionen, säger Pål Jonson och fortsätter:

– Vi kommer att föra samtal med riksdagspartierna, vi vill fortsätta ha den här breda förankringen, men det kommer vi inte göra inom ramen för försvarsberedningen. Målsättningen är att lämna en proposition till riksdagen i mitten av oktober. Så får vi återkomma därefter ifall det kan bli aktuellt att aktivera försvarsberedningen.

Kan det tillsättas en ersättare till Wallmark före det?

– Ja, det skulle jag inte utesluta att det kommer att göras.

{{toplink}}

Forrige artikel Två myndigheter varslar och uppsägningar på Naturvårdsverket Två myndigheter varslar och uppsägningar på Naturvårdsverket Næste artikel Grupp under statsministern ska bana väg för försvaret Grupp under statsministern ska bana väg för försvaret
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.