Unga med funktionsnedsättning riskerar bli utan tandvård

Regeringen vill ta bort gratis tandvård för unga vuxna i åldern 19-23 år. Det här kommer att slå extra hårt mot unga med funktionsnedsättningar, skriver Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.

Af Nicklas Mårtensson
Ordförande Funktionsrätt Sverige

I dag får unga upp till 23 år avgiftsfri tandvård. Nu föreslår regeringen att åldersgränsen sänks till 19 år från och med 1 januari 2025.

Avgiftsfri tandvård har en avgörande betydelse för många unga med funktionsnedsättning. Vi talar om en grupp som vi vet har sämre ekonomiska levnadsvillkor än andra unga vuxna. Bland annat visar den nationella ungdomsenkäten 2021 från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, att andelen unga vuxna med funktionsnedsättning är arbetslösa och sjukskrivna i högre utsträckning än andra unga.

Det leder till en negativ spiral 

Vi vet också att dålig tandhälsa är mer än dubbelt så vanligt bland personer med funktionsnedsättning än för andra. (Socialstyrelsen, 2024). Och att en utsatt socioekonomisk situation i många fall leder till en negativ spiral – en allt sämre tandhälsa och en alltmer utsatt social situation.  

Funktionsrätt Sverige rymmer 53 medlemsförbund med människor som har kroniska sjukdomar samt psykiska, fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar. Bland de drygt 400 000 personer som vi tillsammans representerar finns det många som idag tvingas avstå från tandvårdsbesök av ekonomiska skäl. Ännu fler skulle tvingas avstå om regeringens förslag genomförs.

Tandhälsan är en avgörande faktor för människors livskvalitet och för hälsan i stort. Det gäller i synnerhet för personer med funktionsnedsättning. En dålig tandhälsa kan i värsta fall leda till en för tidig död. Kopplingen mellan bakterier i munhålan och hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer samt diabetes är tydlig.

Går tvärs med målsättningen 

I dag fungerar hälso- och tandvårdsbesök dåligt för många med funktionsnedsättning då det saknas kunskap om vilket slags bemötande olika grupper behöver för att överhuvudtaget komma till hälso- och sjukvården - och sedan ha ett ändamålsenligt tandläkarbesök.

Sverige lever således inte upp till sina åtaganden enligt FN:s funktionsrättskonvention om en jämlik tillgång till hälso- och sjukvård. Så sent som i våras genomförde FN en granskning av hur vi efterlever konventionen - och Sverige fick då bland annat kritik för brist på tillgänglig information och brist på anpassningar inom hälso- och sjukvården.

Vi är övertygade om att regeringen vill att tandhälsan bland unga i vårt samhälle fortsätter att utvecklas positivt och att de konstaterade skillnaderna i tandhälsa mellan olika grupper ska minska. En sänkning av åldern för avgiftsfri tandvård går dock helt på tvärs med en sådan målsättning.

Svik inte unga med funktionsnedsättning

Regeringens nuvarande förslag om nedskärning för unga personer, utan konkreta förslag om hur unga vuxna med stora tandvårdsbehov och dålig ekonomi ska kunna ha råd med tandvård, kommer att slå hårt.

Svik inte unga med funktionsnedsättning med stora tandvårdsbehov och dålig ekonomi. Risken är stor att samhällskostnaderna i stället kommer senare och kan innebära stora negativa konsekvenser både för individ och samhälle.

Forrige artikel Digitaliseringen går för snabbt och för långsamt på samma gång Digitaliseringen går för snabbt och för långsamt på samma gång Næste artikel Äntligen dags för kostnadseffektiv trafikplanering Äntligen dags för kostnadseffektiv trafikplanering
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.