Uppmärksammat klimatmål till Högsta domstolen

Gruppstämningen av staten för en oansvarig klimatpolitik, det så kallade Aurora-målet, blir en fråga för Högsta domstolen. Nacka tingsrätt har begärt att HD ska pröva om talan överhuvudtaget kan och ska prövas i domstol.

Aurora-målet är en gruppstämning där ett stort antal barn och unga stämmer svenska staten för en otillräcklig klimatpolitik. Nu begär Nacka tingsrätt vägledning från Högsta domstolen gällande om talan kan och ska prövas i domstolen.

Statens hållning, genom Justitiekanslern, är att det inte är en fråga för domstol, med hänvisning till att det demokratiska statsskicket begränsar domstolarnas makt att bestämma över riksdag och regering enligt den svenska maktdelningsprincipen.

– Det vore värdefullt att få vägledning i den här viktiga och grundläggande frågan som omfattar både processrättsliga och konstitutionella aspekter, säger Olof Roos, rådman vid Nacka tingsrätt, i ett pressmeddelande.

Första svaret dröjer cirka två månader

De båda parterna har enats om en frågeställning till Högsta domstolen som lyder:

”Kan och ska en talan av det slag som käranden för tillåtas mot bakgrund av regleringen 13 kap. rättegångsbalken, grundläggande värden i det svenska statsskicket samt Sveriges unions- och folkrättsliga åtaganden att säkerställa ett effektivt domstolsskydd för enskilda?”

Hösta domstolen skriver att första steget nu är att ta ställning till frågan om prövningstillstånd, vilket tar i genomsnitt två månader. Om domstolen beviljar prövningstillstånd kommer målet att handläggas som i andra prejudikatmål, bland annat genom att parterna kan få yttra sig i frågan återigen.

{{toplink}}

Forrige artikel Erdogan lämnar Sveriges Natoansökan till parlamentet Erdogan lämnar Sveriges Natoansökan till parlamentet Næste artikel  Elmarknadsbuden färdiga – första slutförhandlingen avklarad Elmarknadsbuden färdiga – första slutförhandlingen avklarad
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.