Utredare positiv till samlad mediemyndighet – med nytt namn

Konsekvenserna av en sammanslagning av Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv väntas bli samordningsvinster på sikt, men en övergångsperiod med dubbla lokalkostnader. Nu går regeringen vidare med planerna.

Det är Kurt Weibull, tidigare överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, som sedan i april har undersökt konsekvenserna av en sammanslagning av de två mediemyndigheterna.

När han nu presenterar sin utredning är det med ett positivt besked för regeringen som vill se en samlad mediemyndighet.

”X-myndigheten”

En större organisation blir mer stabil och mindre sårbar och myndighetens kompetens och kapacitet att genomföra uppdrag från regeringen kommer att öka, anser utredaren. Han bedömer att det sammantaget blir en effektivisering av resurser, där mer pengar kan läggas på kärnverksamheten.

I övergångsfasen väntas dock ökade kostnader, bland annat kopplat till flytt och namnbyte på myndigheten som i utredningen benämns ”X-myndigheten”.

Utredaren ser dock möjlighet till effektiviseringar avseende resurser för personal, men gör ingen mer specifik bedömning av frågan utan överlåter det till myndighetsledningen.

Ny chef på kortvarigt uppdrag

Anna-Karin Lindblom tillträdde som direktör och chef för Statens medieråd den 16 augusti.

Hennes uppdrag slutar redan vid årsskiftet nästa år, till följd av förslaget om en sammanslagning som väntas ske till januari 2024.

– Om regeringen beslutar att genomföra den kommer en mer robust myndighet med ett brett grepp om mediefrågor att bildas, vilket vore bra, säger den nya myndighetschefen i en kommentar.

Enligt Anna-Karin Lindblom kommer Statens medieråds verksamhet drivas vidare som tidigare samtidigt som förberedelserna för en ny samlad myndighet påbörjas i höst.

Även Charlotte Ingvar-Nilsson, vars förordnande som generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv sträcker sig till den 31 augusti 2023, välkomnar en sammanslagning.

– Våra uppdrag ömsom överlappar, ömsom kompletterar varandra. En samlad mediemyndighet ger oss bättre förutsättningar att möta de behov utvecklingen på mediemarknaden medför, allt från skydd av barn till att stärka yttrandefrihet, mångfald och tillgänglighet, säger hon i en kommentar.

Skickas på remiss

Innan sammanslagningen blir ett faktum får MPRT och Statens medieråd chans att ge sina synpunkter i en remissrunda. Även Arbetsgivarverket, Myndigheten för tillgängliga medier, Statskontoret och Ekonomistyrningsverket har utsetts till remissinstanser, samt LO, Saco och TCO.

Remissvaren ska senast ha inkommit till Kulturdepartementet den 18 november i höst.

Beslutskedja: Inordnande av Statens medieråd i Myndigheten för press, radio och tv

16/8
2022
19/8
2022
18/11
2022
17/2
2023
15/12
2023

Forrige artikel Enkät: Myndigheterna som kan ryka efter valet Enkät: Myndigheterna som kan ryka efter valet Næste artikel Överblick: Statsministern får nytt palats och SD kan kräva ministerpost i ny regering Överblick: Statsministern får nytt palats och SD kan kräva ministerpost i ny regering
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.