Utredare vill se paradigmskifte för socialförsäkringen

Det är dags att ta ett nytt grepp om socialförsäkringssystemet för att öka den ekonomiska tryggheten för kulturskapare, frilansare och gig-arbetare, menar utredare Calle Nathanson.  

Utredare Calle Nathanson presenterade under tisdagen ett nytt system för sjukpenninggrundande inkomst (SGI-systemet). Syftet är att personer med oregelbunden inkomst och arbetstid, så som kulturskapare, frilansare och gig-arbetare, ska få ökad ekonomisk trygghet.  

Enligt nuvarande regler krävs det att den årliga inkomsten kommer från arbete som kan antas var minst sex månader i följd, eller årligen återkommande, för att få ersättning från Försäkringskassan.

– Det är en viss tröskel för att komma in i systemet. Kvalifikationsvillkoren för SGI innebär att vissa arbetande personer kan uteslutas från socialförsäkringen, säger Calle Nathanson på en pressträff. 

{{toplink}}

Bland annat kritiserar han tröskeln på sex månader. Det finns också en stor osäkerhet kring vilka inkomster som är SGI-grundande.  

– Sex månader är en väldigt lång tid. Dagens arbetsmarknad ser inte ut som den gjorde när det här regelverket infördes. I dagens läge går man in och ut ur olika uppdrag och jobbar kortare. Det gör att det är svårt i gig-ekonomin att omfattas av socialförsäkringssystemet.  

Paradigmskifte

– Det vi föreslår nu är ett paradigmskifte. SGI ska kunna beräknas på inkomster som den enskilda har haft innan ansökningstillfället. 

Här föreslår utredningen en ramtid på de tolv senaste månaderna för anställda och de tre senaste åren för egenföretagare.  

– Att använda sig av historiska inkomster skapar en tröghet i systemet. Om man tänker sig en ramtid där en månad faller ur och en månad kommer in, om man skulle ha en lägre inkomst den där månaden så blir det ingen drastisk påverkan utan det fördelas på hela ramtiden, säger Nathanson. 

Enligt Calle Nathanson är det viktigt att det fortsatt finns en ventil för förväntade inkomster.  

– Skulle man helt gå över till historiska uppgifter skulle det bli vissa komplikationer. I situationer där man behöver aktuella inkomster, det kan vara vid deltidsarbete eller om man är nyinträdd på arbetsmarknaden, då ska förväntad inkomst gälla.  

”Äntligen”

Konstnärsorganisationernas samarbetsorgan, Klys, välkomnar utredningens förslag.

Genom förslagen kan frilansande kulturskapare våga vara sjukskrivna eller föräldralediga, menar organisationen. ”Klys har arbetat för en sådan förändring i decennier och nu ligger äntligen ett konkret förslag till lösning på regeringens bord”, skriver man i ett pressmeddelande.

I utredningen föreslås också att de statliga stipendierna till konstnärer och kulturskapare ska kunna räknas in i beräkningen för SGI.

– Att stipendierna föreslås kunna ligga till grund för SGI är viktigt, eftersom många kulturskapare har sin inkomst från stipendier under kortare eller längre perioder i livet. Och nu när regeringen satsat extra medel på ytterligare stipendier via Konstnärsnämnden och Författarfonden blir frågan än mer angelägen, säger Karin Inde, musiker och ordförande för Klys.

{{toplink}}

Beslutskedja: Översyn av regelverket för sjukpenninggrundande inkomst för ökad trygghet och förutsebarhet

20/10
2021
23/6
2022
27/3
2023
29/3
2023
20/4
2023
20/6
2023
20/6
2023
21/6
2023
22/12
2023
9/1
2024
30/1
2024
9/2
2024

Forrige artikel Redaktören tipsar: Missa inte detta i Almedalen Redaktören tipsar: Missa inte detta i Almedalen Næste artikel Enkät: Det vill infraexperterna få ut av Almedalsveckan Enkät: Det vill infraexperterna få ut av Almedalsveckan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.