Utredning vill ge staten förtur till köp av fastigheter

Staten ska få förtur att köpa fastigheter om det behövs för det militära eller civila försvaret, föreslår en utredning som nu läggs på regeringens bord. Kommunerna föreslås i sin tur få förköpsrätt om det behövs för att motverka organiserad brottslighet.

Utredningen om en ny förköpslag tillsattes av den tidigare S-regeringen med syfte att utöka kommunernas möjligheter att förköpa mark för att kunna bedriva en mer aktiv markpolitik och få till ökat bostadsbyggande. 

I maj förra året fick utredningen dock ändrade direktiv av den nya regeringen. Fokus flyttades till totalförsvaret och den organiserade brottsligheten. 

I betänkandet (SOU 2024:38) föreslås nu att staten ska få förtur att köpa fastigheter för det militära och det civila försvaret och att kommunerna ska få förköpsrätt om det behövs för att motverka organiserad brottslighet. 

{{toplink}} 

Köp ska anmälas

För att rätten till förköp ska kunna ges föreslår utredningen att alla fastighetsförvärv ska anmälas till länsstyrelsen, Fortifikationsverket och kommunen där fastigheten ligger, som är de instanser som föreslås besluta om förköpsrätten. 

Den tidigare förköpslagen, som avskaffades 2010, innebar undantag för exempelvis småhus under en viss storlek och när överlåtelse gjordes inom en familj. Utredningen konstaterar att eftersom syftet med den nya lagen är en annan finns ingen anledning att ha kvar de undantag som gällde för den tidigare lagen. 

Ingen ersättning

Utredningen konstaterar också att eftersom en situation där staten köper en fastighet i stället för en annan köpare liknar en frivillig försäljning ska inte någon ersättning ges, förutom själva betalningen för fastigheten. 

Enligt förslaget ska förköpsrätten bara användas i särskilt motiverade situationer där det inte finns andra möjligheter att uppnå samma sak. Det kan till exempel handla om fastigheter som ligger på vissa platser med strategisk betydelse för det militära eller det civila försvaret.

När det gäller förköp som syftar till att hindra organiserad brottslighet kan även omständigheterna till den tänkta köparen, att hon eller han på något sätt kontrolleras av organiserad brottslighet, vara en anledning till att kommunen har rätt att gå in som köpare. 

{{toplink}} 

Beslutskedja: En ny förköpslag

2/6
2022
17/5
2023
30/1
2024
1/4
2024
31/5
2024
31/5
2024
1/6
2024
5/6
2024
18/6
2024
17/10
2024

Forrige artikel Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna Næste artikel Stora utmaningar för migrationen i EU även framöver Stora utmaningar för migrationen i EU även framöver
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.