Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Sverige för ett toppmöte med de nordiska ledarna.

Volodymyr Zelenskyjs Sverigebesök aviserades med kort varsel på presidentens egna sociala medier på fredagsmorgonen. Tillsammans med Ulf Kristersson deltar han vid ett toppmöte med de nordiska ledarna: Finlands president Alexander Stubb, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Islands statsminister Bjarni Benediktsson.

De nordiska länderna har alla skrivit på bilaterala säkerhetsavtal med det krigsdrabbade Ukraina.

– Det här är ett tydligt ställningstagande för ett långsiktigt åtagande att stötta Ukraina, säger statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff.

På toppmötet har de nordiska ledarna bland annat diskuterat behovet av militärt stöd och de nordiska ländernas stöd för ett ukrainskt framtida medlemskap i Nato och EU. Danmarks statsminister Mette Fredriksson understryker att danska F16-plan snart är på väg till Ukraina.

– Vi är alla överens om behovet att skala upp våra egna försvarsindustrier och samtidigt, och det här är viktigt, stötta produktionen av vapen, ammunition och drönare i Ukraina, säger hon.

Volodymyr Zelenskyj är tacksam för de nordiska ländernas hjälp och berättar att 75 personer som tagits som fångar till Ryssland har släppts fria under fredagen.

– Varje ukrainare som återvänder visar att det är möjligt att återställa freden och säkerheten för hela vårt folk, säger han.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre säger att de nordiska länderna är pragmatiska och praktiska.

– Vi förbinder oss att stötta Ukraina och levererar vad vi lovat, säger han och pekar särskilt på Norges löfte att stötta Ukrainas förmåga att försvara sig till sjöss.

Volodymyr Zelenskyj ska på fredagen även träffa den svenska kungen.

{{toplink}}

Forrige artikel Statskontoret: Behåll Folkhälsomyndigheten Statskontoret: Behåll Folkhälsomyndigheten Næste artikel Utredning vill ge staten förtur till köp av fastigheter Utredning vill ge staten förtur till köp av fastigheter
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.