Danderyds kommun skickar lägenheter till Ukraina

Efter en uppmaning via EU-kommissionen har Danderyds kommun beslutat att skicka 48 modullägenheter till Ukraina. ”Det här är ju ett exempel på hur en enskild kommun i Sverige kan göra stor skillnad”, säger Carl-Oskar Bohlin (M).

Danderyds kommun skickar 48 modullägenheter till Ukraina. Initiativet kommer efter en uppmaning från Ukraina till alla EU:s medlemsländer att stötta med bostäder. 

– Det är fantastiskt att man ser möjligheterna att på kommunal nivå stötta Ukraina på ett väldigt ändamålsenligt sätt, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, till Altinget. 

Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyds kommun, berättar att husen uppfördes i samband med flyktingkrisen 2015. Men att de nu till stor del stått tomma. 

– När man har etablerat sig så har behovet av de här modulbostäderna minskat. Vi har funderat på vad vi ska göra med dem och då lyftes idéen att undersöka om det inte finns ett intresse i Ukraina, säger hon. 

Köpta för 40 miljoner

Modulbostäderna köptes in av kommunerna för omkring 40 miljoner kronor men har nu ett uppskattat marknadsvärde på 5 miljoner. Husen, som är ettor och tvåor, kommer att skickas till Ukraina genom en insats som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).  

– Det är också ett sätt att faktiskt sätta ljuset på det som fortfarande händer. En gåva helt enkelt från Danderydsborna till Ukrainas folk, säger Hanna Bocander (M). 

Kommunen har gjort försök att hyra ut dem som studentlägenheter, men efterfrågan har varit svag. 

– Vi haft kostnader kopplat till dem och då blir hyrorna sådana att, det kan jag bara spekulera i, men att det inte varit tillräckligt attraktivt, säger Hanna Bocander (M).

Carl-Oskar Bohlin ser gärna att fler kommuner gör som Danderyd. 

– Det här är ju verkligen någonting som är värt att framhålla för det finns sannolikt fler kommuner i motsvarande situationer som skulle kunna tänka sig att göra samma sak, säger han. 

Det är samtidigt 48 bostäder som räcker till ett begränsat antal, bör Sverige inte kunna göra mer?

– En svensk kommun kan naturligtvis inte mätta hela det ukrainska behovet och det här ska ju också ses mot bakgrund av det mycket stora stöd till Ukraina som den svenska staten har givit och kommer att fortsätta att ge, säger han. 

Han nämner bland annat det vinterpaket med humanitärt stöd på 1,4 miljarder kronor som regeringen aviserat och att Sverige är stora givare när det kommer till militärt stöd till Ukraina.

– Men det här är ju ett exempel på hur en enskild kommun i Sverige kan göra stor skillnad med utrustning som man själv bedömer att man inte har någon användning för. Men som naturligtvis kommer till fantastiskt stor nytta i Ukraina.

Forrige artikel Skogsutredaren: Kyrkan måste vänja sig vid skogsdebatten Skogsutredaren: Kyrkan måste vänja sig vid skogsdebatten Næste artikel Årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad Årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.