Danmarks utrikesminister tror inte att Ukraina är med i EU om fem år

Det är för optimistiskt att tro att Ukraina kan bli medlem i EU inom de närmaste fem åren, enligt Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, som varnar för att kostnaderna för det förändrade säkerhetsläget snart kommer att börja utmana den inrikespolitiska agendan.

Danmark kommer att bidra till att hålla dörren till den europeiska gemenskapen öppen för länder som Ukraina, Georgien och Moldavien.

Det slog Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) fast när han deltog i en debatt på Altinget.dk:s innergård i Köpenhamn på torsdagen. Ämne för samtalet var den danska regeringens kommande utrikespolitiska strategi.

– Vi måste vara bland de länder som har ett tydligt europeiskt perspektiv för Ukraina, Moldavien och de länderna. Eftersom maktens vakuum inte existerar. Det pågår en geopolitisk strid om åt vilket håll dessa länder faller. Och de faller inte i ingenting. Så självklart måste vi stå på den sidan, sade Lars Løkke Rasmussen.

Han tror dock inte att Ukraina kan bli EU-medlem inom de närmaste fem åren.

– Tyvärr tror jag att detta är en alltför optimistisk tidshorisont. Oavsett hur våren utvecklas tror jag att vi måste se sanningen i vitögat och den är att vi står inför en situation som kommer att vara med oss i många, många år framöver, sade ministern.

Återta territorium

Han listade tre möjliga scenarier för de kommande åren i Ukraina.

– I den bästa av världar kommer det att bli en ukrainsk våroffensiv och Ryssland kommer att slås tillbaka. Gränserna är säkrade och det handlar om att investera i en säkerhetsarkitektur som kan hålla. I den värsta av världar rör sig landskapet åt andra hållet.

– I den tredje versionen – som förmodligen inte är helt orealistisk – finns det en sannolikhet för en frusen konflikt. I den här situationen måste vi också investera för att hålla Ukraina säkert och upprätthålla tanken att landet över tid kan återfå sitt territorium, påpekade Lars Løkke Rasmussen och fortsatte:

– Oavsett vad så kommer vi att vara i det här länge. Det är en viktigare punkt än att förutse när Ukraina kommer att ansluta sig till EU. För det är också viktigt att vi danskar förstår detta.

Utmana den inrikespolitiska agendan

Lars Løkke Rasmussen menar att danskarna måste vänja sig vid att det förändrade utrikes- och säkerhetspolitiska läget påverkar också inrikespolitiken och ekonomin.

– Vi har inte riktigt kommit till den punkt där vi måste prioritera våra säkerhetskostnader mot våra andra utgifter. Vi har haft lyxen att ha en stabil offentlig ekonomi. Vi har kunnat lätta lite på våra vinstmarginaler, så vi har kunnat lyfta en enorm Ukrainasatsning utan att den konkurrerar med allt annat som vi annars brukar diskutera, säger Lars Løkke Rasmussen och fortsätter:

– Nu går vi in i några år där vi behöver investera massivt mycket mer i vårt försvar – förhoppningsvis också något mer i vår diplomati. I vår säkerhet i vid bemärkelse. Samtidigt vill vi behålla en inre sammanhållning i vårt land med bra sjukhus, bra utbildning och så vidare.

Detta kommer att utmana den inrikespolitiska agendan, menade utrikesministern, och underströk att det därför är viktigt att det utrikespolitiska perspektivet är tydligt för den danska befolkningen.

 

Artikeln är översatt och ursprungligen publicerad på Altinget.dk.

Forrige artikel Svårt att få arbetslösa till utbildning – ”Viktigt med tydliga krav” Svårt att få arbetslösa till utbildning – ”Viktigt med tydliga krav” Næste artikel Mats Perssons (L) inlindade löfte till folkhögskolorna: ”Kommer fler budgetar” Mats Perssons (L) inlindade löfte till folkhögskolorna: ”Kommer fler budgetar”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.