Statsministern: ”Sverige hjälper Ukraina så länge det behövs”

Under fredagen hålls en stor manifestation på årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Statsminister Ulf Kristersson (M) talar. ”Jag kommer prata om det som är gemensamt för alla de ukrainare jag träffat under det senaste året, och inte minst i Kiev förra veckan: beslutsamhet. Ukraina måste vinna det här kriget, och Sverige kommer hjälpa dem så länge det behövs.”

Förutom statsministern talar också oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) och flera andra. (se faktaruta). Altinget fick en mejlintervju med Ulf Kristersson.

”Rysslands illegala, fullskaliga krig har nu pågått i ett helt år. Putin och världens näst största armé har försökt kuva Ukraina i ett år. Vi ska hjälpa Ukraina och se till att han aldrig lyckas”, skriver han.

Hur ser du på stödet från svenskt civilsamhälle till Ukraina?

”Det svenska civilsamhället har på ett mycket handgripligt sätt hjälpt Ukraina. Det handlar om allt från enskilda individer som har samlat ihop mat, förnödenheter och kläder, till organisationer som hjälpt till både materiellt och genom att åka till Ukraina för att hjälpa på plats.”

Hur viktigt är det att både du och Magdalena Andersson talar?

”Jag tror det är viktigt att så många som möjligt – politiker, medborgare och organisationer – sluter upp bakom stödet till Ukraina. Sverige har sedan den fullskaliga invasionen bidragit, och det kommer att fortsätta så länge det behövs. Det gläder mig att det finns en enighet över partigränserna om just detta.”

Vilket möte med ukrainare har berört dig mest, under det år som har gått sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig?

”I förra veckan tog jag nattåget från Polen till Ukrainas huvudstad Kiev och fick se kriget med egna ögon. Förödelsen men också återuppbyggnaden. Jag träffade soldaterna i hemvärnet, Ukrainas riksåklagare som nu samlar bevis på alla krigsbrott. Jag träffade också en 69-årig kvinna och hennes tonåriga dotterdotter, som fick sitt hus genomskjutet av en rysk stridsvagn.”

”Jag träffade också president Zelenskyj igen. Jag, och många andra, imponeras av hans unika ledarskap och extrema uthållighet.”  

”Men mitt allra starkaste intryck från resan, och kanske hela året, var faktiskt inte att just han klarar det – det visste jag. Utan att alla andra gör det. Och det ord som mer än något annat sammanfattar alla mina möten – det var detta: Beslutsamhet. Vi kommer segra, och vinna till slut. Och eftersom Ukraina ännu inte har vunnit så är det heller ännu inte slut. Beslutsamhet.”

Planerar Sverige något ytterligare stöd, militärt eller humanitärt, i närtid?

”Ja. Sverige fokuserar nu på leverans av det stora vapenpaketet med bland annat stridsfordon 90 och NLAW värt 4,3 miljarder kronor, samt förbereda Archer. Sedan regeringen tillträdde har vi mer än tredubblat det militära stödet till Ukraina.”

Betyder mycket

Alyona Kashyna är talesperson för Nordic Ukraine Forum, som tillsammans med Måndagsrörelsen och Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina arrangerar fredagens manifestation.

– Jag hoppas att väldigt många kommer och demonstrerar tillsammans med oss. Att det blir en fin demonstration som visar enigheten i Sverige när det gäller stödet för Ukraina. Vi har representanter för olika partier, från civilsamhället, kulturarbetare och flera ukrainska röster, säger hon till Altinget.

Når det Ukraina att ni demonstrerar?

– Ja, stödet är otroligt viktigt för Ukraina och ukrainare. Det är ett sätt att visa att Sverige står med dem. Oavsett väder och oavsett vad som händer så är vi där varje fredag. Vi tröttnar inte, för de som kämpar och utstår attacker mot civila mål har ingen möjlighet att undvika det här, säger Alyona Kashyna.

Forrige artikel Polischefen Mats Löfving hittad död i sitt hem Polischefen Mats Löfving hittad död i sitt hem Næste artikel Riksrevisionen: Regeringen har misslyckats Riksrevisionen: Regeringen har misslyckats
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.