Prins Joachim om Ryssland: Väst försov sig och nu har tiden runnit ut

”Alltför länge ignorerade västvärlden varningslamporna och såg världen genom ett rosa skimmer. Först i och med Rysslands invasion av Ukraina för två år sedan vaknade vi upp. Och nu går det inte längre.” Det säger Danmarks prins Joachim vid ettårsjubileet för danska Nationalt Forsvarsteknologisk Center.

– Det var den 24 februari 2022 som vi gnuggade oss i ögonen och vaknade upp till en verklighet. En verklighet som hade funnits där ett tag. Ukrainarna hade redan fått betala priset i åtta år. Det är den negativa utdelning som vi betalar nu. För nu har vi inte mer tid.

Det säger danske prins Joachim – bror till den nytillträdde danske kungen – när Altinget.dk träffar honom vid en mottagning på Aalborgs universitet i Köpenhamns Sydhavn i mitten av februari. Här håller prinsen, i egenskap av försvarsindustriell attaché vid danska ambassaden i Washington, hederstalet vid ettårsjubileet för danska Nationalt Forsvarsteknologisk Center.

Väst såg bara ett rosa skimmer

I talet säger prinsen bland annat att: ”We are paying negative interest rates, because we slept where we shouldn’t have”.

Kan prinsen utveckla det?

– Det är farligt. När vi talar om den här typen av saker ger vi oss in på ett område där det inte bara finns ett politiskt intresse för det, utan det är också politik i det, säger prins Joachim och förtydligare att varningssignalerna till väst i hans ögon började komma redan 2008.

Det var året då Ryssland ockuperade stora delar av Georgien efter en konflikt om utbrytarregionen Sydossetien.

– Om man tittar på det väldigt, väldigt övergripande. Från 1990 till 2008 kan vi säga att världen faktiskt hade ett rosa skimmer. Men så börjar vissa saker gå upp för oss. Skimret avtar. Men hela västvärlden väljer ändå att fortsätta se det rosa. Sedan kommer 2014. Där går det upp för oss att så inte är fallet. Där får vi två rejäla strålkastare mot det faktum att den värld vi trodde fanns, den är inte kvar, säger prins Joachim och syftar på Rysslands annektering av den ukrainska halvön Krim 2014. Ett område som i dag de facto är ryskt.

Vi har inte tid

Prinsen använder inte ord som upprustning av försvaret eller ett aggressivt Ryssland. Men han påpekar att västvärlden släpar efter i att anpassa sig till den nya verkligheten efter invasionen av Ukraina, och att det kostar pengar.

– När man har tid är ekonomi och finans avgörande faktorer. Nu har vi kommit till en punkt där det finns en bred förståelse och ett stöd för att detta kostar. Vi har helt enkelt inte tid. Det är där vi släpar efter. Detta är inte bara ett danskt fenomen. Det är utbrett i hela västvärlden. Jag ser och hör det dagligen i USA, säger prins Joachim och fortsätter:

– Var och en av oss har på våra egna sätt kollektivt vägrat att acceptera att världen blev mindre och mindre rosa väldigt snabbt. Det är det jag försöker beskriva med den negativa utdelningen.

I mina öron låter detta som ett politiskt budskap och en kritik av danska politiker. Är det det?

– Det är det inte. Det är bredare än så. Nu måste jag verkligen se upp med mina ord, förklarar prins Joachim och förtydligar:

– Vi lever i demokratier. Det är det som är det fina med detta. Demokratier är inte alls lika snabba att agera eftersom de är demokratier. Å andra sidan vet vi att de politiker, oavsett nivå, som väljs av sina befolkningar, agerar i enlighet med det mandat de har fått. No matter what. Det är något vi åtnjuter och något vi kan vara stolta över. Det slår vi vakt om. Det är också den motståndskraft som vi behöver ha. Till skillnad från alla andra, säger prinsen och fortsätter

– Bara en fjärdedel av FN:s medlemsländer är reella demokratier. Vi utmanas av detta. På alla möjliga sätt. Hårt fysiskt såväl som strategiskt.

Vi gjorde ingenting

Prinsen riktar sin kritik mot väst över hela linjen.

– Vi kan se att det fanns varningssignaler till oss alla som ingen av oss gjorde något åt."

Vi hade Krim 2014...

– Ja, och vi hade Georgien 2008. Men vi gjorde inget åt det. Nu gör vi något. Och det är i det ljuset dessa ord ska ses. Det är inte en tillrättavisning av någon särskild. Det är hela den värld som sa att den var regelbaserad, säger prins Joachim.

Prinsens uttalanden kommer i en tid då framstående aktörer i allt skarpare ordalag talar om att Ryssland får Europa att på allvar släpa efter när det gäller vapenproduktion för kriget i Ukraina, att Europa har svårt att hålla tempo.

I Danmark har till exempel statsministern Mette Frederiksen, danska försvarets underrättelsetjänst och försvarschefen Flemming Lentfer varnat. Och försvarsministern Troels Lund Poulsen (Liberal) ska återuppta den nyligen ingångna försvarsuppgörelsen – för att främja investeringar i det danska försvaret.

Uttalar sig prinsen politiskt?

Den danske politiske kommentatorn och tidigare försvarsministern Hans Engell anser att prinsen balanserar på en knivsegg med sina uttalanden.

– Prinsen befinner sig definitivt i politikens gränsland och går faktiskt längre än vad försvarschefen någonsin skulle ha gjort, påpekar Engell.

Kungahusexperten och politiske kommentatorn Thomas Larsen tror emellertid att prinsens uttalanden är i sin ordning.

– Jo, det är politiskt. Men 99 procent av danska Folketinget kan i dag ställa sig bakom den analys som prins Joachim gör, påpekar Thomas Larsen.

Artikeln är översatt och först publicerad på Altinget.dk

Forrige artikel Fi sågar regeringens förslag om höjt bolånetak Fi sågar regeringens förslag om höjt bolånetak Næste artikel Tidigare gd snabbutreder kommunernas bakgrundskontroller Tidigare gd snabbutreder kommunernas bakgrundskontroller
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.