Fi sågar regeringens förslag om höjt bolånetak

Finansinspektionen tror att en höjning av bolånetaket till 90 procent som regeringen föreslagit kommer leda till större skulder och högre bostadspriser. Alltså motsatt effekt mot det som regeringen vill uppnå med förslaget. 

Finansinspektionen dömer ut regeringens förslag att höja bolånetaket från dagens 85 procent till 90 procent. Syftet med förslaget är att hushållens dyrare och mer riskfyllda blancolån ska minska.

Men Finansinspektionens gör, i den snabbutredning de fått i uppdrag att genomföra, bedömning är att förslaget ledet till det motsatta. 

– Det kommer att innebära att hushållens skuldsättning ökar, säger myndighetens generaldirektör Daniel Barr, till TT

Dessutom tror Finansinspektionen att förslaget kan komma att öka bostadspriserna, vilket skulle förta den ytterligare effekt regeringen vill uppnå med förslaget, att sänka tröskeln in på bostadsmarknaden för de hushåll som har svårt att ta sig in. 

Finansinspektionen vill snarare att regeringen tittar på frågan om bolånetaket i ett gemensamt grepp, i form av den pågående utredning om hela makrotillsynen som just nu pågår. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: Översyn av låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder, Dir. 2023:53

13/4
2023
29/6
2023
12/2
2024
22/2
2024
31/10
2024

Forrige artikel Här är den genomsnittliga EU-kandidaten Här är den genomsnittliga EU-kandidaten Næste artikel Prins Joachim om Ryssland: Väst försov sig och nu har tiden runnit ut Prins Joachim om Ryssland: Väst försov sig och nu har tiden runnit ut
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.