Tidigare gd snabbutreder kommunernas bakgrundskontroller

Kommunernas möjligheter att göra bakgrundskontroller för redan anställda ska utredas i ett snabbspår. Utredare blir Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson som får lämna sin tjänst i förtid.

I höstas kritiserade justitieombudsmannen Södertälje kommun, som lät ett externt företag göra löpande bakgrundskontroller av 7000 anställda. 

JO ansåg att det saknas lagstöd för kontrollerna och att de strider både mot regeringsformen och Europakonventionen.{{toplink}}

Nu har regeringen beslutat att lagstödet ska ses över i en snabbutredning. Utredare blir Charlotte Svensson, som fram till den 22 februari var generaldirektör för Tullverket, men vars förordnande avslutades i förtid

– Att stärka kommunernas möjligheter att göra bakgrundskontroller är en mycket högt prioriterad fråga för regeringen. Det handlar om att freda centrala samhällsfunktioner mot bland annat infiltration. Med Charlotte Svenssons bakgrund och kompetens är hon mycket väl lämpad för uppgiften, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande. 

Utredningen, som ska vara klar i oktober, ska bland annat: 

  • Ta ställning till hur kommunerna i fler fall ska kunna kontrollera personer som erbjuds anställning eller uppdrag inom kommunerna mot belastningsregistret och misstankeregistret.
  • Ta ställning till om det bör vara möjligt för kommunala arbetsgivare att göra kontroller mot belastningsregistret och misstankeregistret under pågående anställning.
  • Lämna nödvändiga författningsförslag. 

– Den organiserade brottsligheten är systemhotande. Det handlar bland annat om infiltration och otillåten påverkan, och behovet av att öka motståndskraften mot detta är stort. Frågan aktualiseras inte minst i landets kommuner, och därför är det angeläget att se över utrymmet för dem att göra kontroller mot till exempel belastningsregistret, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Prins Joachim om Ryssland: Väst försov sig och nu har tiden runnit ut Prins Joachim om Ryssland: Väst försov sig och nu har tiden runnit ut Næste artikel Regeringen går vidare med förslag om vräkning av hyresgäster Regeringen går vidare med förslag om vräkning av hyresgäster
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.