Regeringen går vidare med förslag om vräkning av hyresgäster

Regeringen vill att förslaget om att göra det enklare för fastighetsägare att vräka hyresgäster som begår brott ska bli verklighet redan den 31 maj. ”Vi befinner oss i ett allvarligt läge”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Altinget. 

Regeringen går nu vidare med  förslaget att göra det enklare för fastighetsägare att säga upp hyresgäster som begår brott, och skickar det vidare till lagrådet.

Samtidigt snabbar de på införandet och föreslår att lagen träder i kraft redan den 31 maj i år, i stället för det utredningen föreslår, den 1 januari nästa år. 

– Vi menar att vi befinner oss i ett allvarligt läge, inte minst höstens utveckling med skjutningar och sprängningar understryker det, säger justitieminister Gunnars Strömmer (M), och tillägger att det är anledningen till att man ser behovet att regeringen nu vill att reglerna införs tidigare. 

Strömmer ger dock inte något svar på om regeringen kommer att begära förkortad motionstid.

– Min utgångspunkt är att riksdagen ska få den tid riksdagen behöver för att hantera lagförslagen. Det är ju en diskussion som kommer att föras med riksdagen.

Tillräckligt med tid

Men han bedömer att det kommer att finnas tillräckligt med tid för att genomföra införandet rättssäkert. 

– Ja, utan tvekan. Grunden för det är ju framför allt om vi tittar på det konkreta fallet att det ligger en ordentlig utredning i botten, att det har varit en ordentlig remissomgång och att det vi nu lägger fram har så att säga en mycket solid grund. Det möjliggör ju också för oss att hålla ett högre tempo från regeringens sida och det har vi också gjort, säger han. 

{{toplink}}

Förslaget innebär att fastighetsägare ges utökade möjligheter att vräka hyresgäster som begår brott, även i de fall då barn i hushållet begår brotten. Sedan tidigare kan fastighetsägare vräka personer som begår brott i direkt anslutning till bostaden, men med de nya reglerna ska det även gälla grova brott som begås i närområdet. 

– Möjligheterna att säga upp hyresgäster som begår brott i lägenheten eller i närområdet måste skärpas för att öka tryggheten för alla andra som bor i områden som inte något annat vill än att leva i trygghet och säkerhet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i samband med pressträffen. 

Kritik från remisserna

Från flera håll har förslaget samtidigt fått kritik för att riskera att andra anhöriga, till exempel barn, som bor i hushållet drabbas negativt. 

Gunnar Strömmer poängterar att det inte är nytt att varje hyresgäst har åtaganden att leva upp till och om man inte gör det kan det få konsekvenser även för andra medlemmar i hushållet. 

– Sedan är det naturligtvis så att i det konkreta fallet kommer det att göras en avvägning. Där kommer förstås konsekvenserna för barn att vara med som en omständighet när man gör den avvägningen, säger han. 

Flera remissinstanser har också lyft farhågan att fler människor kan komma att bli hemlösa till följd av förslaget. Även här menar Gunnar Strömmer att situationen inte skiljer sig från andra fall när någon blir hemlös, antingen har en hyresgäst kapacitet att själv hitta ett annat boende, eller så behöver sociala myndigheter går in.

– Då kommer ju kommunen att behöva bistå med det på samma sätt som man i dag måste bistå om någon som blir vräkt inte har möjlighet att skaffa sig en bostad på egen hand.

{{toplink}}

Beslutskedja: Uppsägning av hyresgäster som begått brott

7/7
2022
7/3
2023
1/9
2023
1/9
2023
5/9
2023
4/10
2023
24/10
2023
5/12
2023
16/1
2024
16/1
2024
23/1
2024
22/2
2024
27/2
2024
21/3
2024
25/3
2024
8/4
2024
14/5
2024
21/5
2024
22/5
2024

Forrige artikel Tidigare gd snabbutreder kommunernas bakgrundskontroller Tidigare gd snabbutreder kommunernas bakgrundskontroller Næste artikel Röda korset och IM ser ökat behov av psykosocial hjälp i Ukraina Röda korset och IM ser ökat behov av psykosocial hjälp i Ukraina
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.