Mats Perssons (L) inlindade löfte till folkhögskolorna: ”Kommer fler budgetar”

Frånvaron av satsningar på folkhögskolan i vårändringsbudgeten möter kritik, men när utbildningsminister Mats Persson talade vid Rios kongress i måndags antydde han att det kan komma nya pengar i höst.

Mats Persson frågades ut av Stefan Attefall, avgående ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio).

Urholkas av inflation

Attefall nämnde hur folkhögskolornas anslag inte har höjts sedan 2016 och att inflationen sedan dess i praktiken har minskat pengarnas värde med 25 procent. Han undrade varför inte folkhögskolorna fanns med som en aktör bland andra, när nu sfi för ukrainare fick 100 miljoner och yrkesvux fick 400 miljoner i vårändringsbudgeten.

– ”Wait and see”, det här var en vårbudget. Det kommer fler budgetar, sade Mats Persson.

– Ska det tolkas som en positiv signal alltså? undrade Attefall.

– Ja det får man nog tolka det som. Det här med tillfälliga satsningar ska vi vara lite försiktiga med, för det skapar en ryckighet, sade Mats Persson.  

Deltagarantalet

Lite senare frågade Stefan Attefall om Mats Persson kommer att bli den utbildningsminister som för första gången minskar antalet deltagare på folkhögskolor.

– Jag tänker att vi gemensamt ska se till att det inte blir så, svarade Mats Persson.

Miljöpartiets Amanda Lind, ordförande i kulturutskottet, tycker att det är olyckligt att regeringen inte sköt till pengar till folkhögskolorna eller till studieförbundens insatser för Svenska från dag ett i vårändringsbudgeten. 

– I tider av lågkonjunktur är det extra viktigt att satsa på utbildning och integration, här missade regeringen chansen att rätta till felen man gjorde i budgeten för 2023, säger hon till Altinget.

Behovet ökar i kris 

Hon tillägger att det blir en extra press på folkbildning och på civilsamhälle som helhet när regeringen inte höjde de generella statsbidragen till kommuner och regioner mer.

– Risken är stor nu att vi kommer att se nedskärningar runt om i landet, när det är i tider av kris som betydelsen av ett starkt civilsamhälle och föreningsliv är som störst, säger Amanda Lind.

Rios generalsekreterare Olle Westberg var besviken över att Mats Persson inte bjöd in till dialog eller samtal.

– Jag tror att Mats Persson skulle må bra av ett litet bildningslyft, och jag vet att många folkhögskolor skulle välkomna honom på ett studiebesök, säger Olle Westberg till Altinget.

{{toplink}}

Altinget har sökt Mats Persson (L) för intervju men han har tackat nej av tidsskäl.

Forrige artikel Danmarks utrikesminister tror inte att Ukraina är med i EU om fem år Danmarks utrikesminister tror inte att Ukraina är med i EU om fem år Næste artikel EU ger sig in i den globala striden om mikrochips EU ger sig in i den globala striden om mikrochips
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.