Statskontoret: Behåll Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten ska inte delas upp. Det konstaterar Statskontoret i sin granskning. Däremot behöver den interna styrningen och ledningen förbättras. 

Förra sommaren fick Statskontoret i uppdrag att göra en myndighetsanalys av Folkhälsomyndigheten, då det gått tio år sedan Smittskyddsmyndigheten och Folkhälsoinstitutet slogs ihop. 

– Det vi vill veta är om det här är rätt organisation. Är det så att smittskyddet inte fått den ställning som det skulle kunna ha haft, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget då. 

Nu är rapporten klar och Statskontoret anser att Folkhälsomyndigheten även i fortsättningen ska vara en enrådsmyndighet. 

”Myndigheten klarar av att väga olika perspektiv mot varandra, vilket annars hade varit ett skäl för att gå över till styrelseformen”, står det i rapporten. {{toplink}}

Däremot bör myndigheten omfattas av internrevisonsförordningen och också bli bättre på att styra resursanvändning och verksamhet. Statskontoret förslår också en ändrad finansieringsmodell, så att större delen av verksamheten finansieras via förvaltningsanslaget.

”Myndigheten skulle då lättare kunna prioritera i verksamheten utifrån sitt instruktionsenliga uppdrag”, skriver Statskontoret, som tidigare lämnat samma förslag även för Läkemedelsverket.

Regeringen bör också ändra Folkhälsomyndighetens instruktion kring att verksamheten ska stå på vetenskaplig kr grund. Statskontoret föreslår att instruktionen ändras till att ”myndigheten ska bidra till att folkhälsoarbetet på nationell, regional och lokal nivå bedrivs enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell kommenterar rapporten skriftligt.

”Det är glädjande att Statskontoret bekräftat att bildandet av Folkhälsomyndigheten har lett till en ändamålsenlig organisation för det samlade folkhälsoarbetet på nationell nivå och att myndigheten i huvudsak fullgör sina uppgifter på ett ändamålsenligt sätt. I likhet med Statskontoret delar jag uppfattningen om att myndigheten har utvecklingsområden. Folkhälsomyndighetens uppdrag har vuxit och tillsammans med omvärldssituationen med ökande fokus på beredskap och säkerhetsfrågor. Det är också positivt att myndighetens interna styrning föreslås ges extra stöd genom att omfattas av internrevisionsförordningen”, skriver hon. {{toplink}}

Forrige artikel Intern rapport: Kinberg Batras rekrytering avvek från rutinerna Intern rapport: Kinberg Batras rekrytering avvek från rutinerna Næste artikel Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.