Utredningen om statlig vård tillsätts 1 juni

I morgon 1 juni kommer utredningen om ett statligt huvudmannaskap för vården att tillsättas. Direktiven kommer att presenteras vid en pressträff på morgonen.

Under hela våren har beskedet från socialdepartementet varit att utredningen om att flytta huvudmannaskapet för hälso- och sjukvården från regionerna till staten ska tillsättas i maj.

Nu är det klart att sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att presentera direktiven vid en pressträff i morgon den 1 juni, tillsammans med vice statsminister Ebba Busch och Carina Ståhl Herrstedt, ledamot i socialutskottet, Sverigedemokraterna. Däremot är det oklart om utredaren kommer att vara på plats.

{{toplink}}

Informationen från departementet kring direktivens innehåll har varit sparsmakad, men en riktning finns beskriven i Tidöavtalet. Där framgår det att både för och nack-delar med att långsiktigt införa ett delvis eller helt statligt huvudmannaskap ska utredas.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR har tidigare sagt att eventuella utredningsförslag måste ta avstamp i hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om att den med störst behov ska få vård först. 

Utredningen, som enligt avtalet ska lägga genomförbara förslag, ska också beakta för- och nackdelar med regionala organisationer och exempelvis utgå från samarbetet i dagens sex sjukvårdsregioner.

Enligt Tidöavtalet ska utredaren ”samverka med företrädare för patienter, professionerna, regioner, privata vårdgivare och akademin i syfte att åstadkomma en hälso- och sjukvård som ges bättre förutsättningar än idag att erbjuda en god och jämlik vård som bygger på behovsprincipen”.

Forrige artikel Så ska fler utrikes födda kvinnor ta sig in på arbetsmarknaden Så ska fler utrikes födda kvinnor ta sig in på arbetsmarknaden Næste artikel  Principiellt fall prövar gränsen för ökade utsläpp i vatten Principiellt fall prövar gränsen för ökade utsläpp i vatten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.