Utskottet kräver skärpning om Sis-hemmen: ”En enorm frustration”

Enligt regeringen jobbar man med att ungdomshemmen i Statens institutionsstyrelses (Sis) regi ska bli bättre. Men socialutskottet är inte nöjd med regeringens arbete och ställer nu nya krav på vad som ska göras åt situationen på hemmen.

Regeringen redovisade tidigare i höstas hur man arbetar med Sis-hemmen. Men socialutskottet är inte nöjda. Efter tisdagens möte meddelar socialutskottet att man vill se två nya tillkännagivanden i frågan om hur problematiken ska åtgärdas.

Utskottet vill bland annat se en ny skrivelse om åtgärderna. Det handlar om en bedömning av de insatser som krävs för att vården ska vara säker och att de placerade får den behandling som krävs. Det ska regeringen redovisa för riksdagen senast den 19 april 2022.

”En enorm frustration”

Altinget pratade med Camilla Waltersson Grönvall, moderat riksdagsledamot i socialutskottet, en knapp timme innan utskottet sammanträdde. Hon menar att problematiken med Sis-hemmen i viss mån funnits ända sedan institutionen startade i början av 1990-talet.

– Men det har eskalerat, särskilt på senare år när gängkriminaliteten blivit så mycket grövre och dessutom gått ner i åldrarna, säger Camilla Waltersson Grönvall till Altinget.

– Att det har fungerat så dåligt, och att år efter år har passerat utan att någon har tagit i med hårdhandskarna – det har varit en enorm frustration.

Lokalerna måste säkerhetsklassas

Waltersson Grönvall menar att många av lokalerna inte håller måttet. Hon menar att flera av dem ”ser ut som gamla kursgårdar från 1950-talet”, vilket ”inte har något att göra med modern vård anno 2021”.

– Vi måste kunna säkerställa att vi har säkerhetsklassade fastigheter som klarar av att härbärgera de, i vissa fall, väldigt gravt kriminella ungdomarna. Både med tanke på de icke-kriminella som är placerade där och personalen.

Moderaterna vill bland annat se att regeringen ska ge årliga redovisningar till riksdagen och en större öppenhet och transparens inom Sis verksamhet.

SD vill inrätta kommission

Gustav Flisberg på Sverigedemokraternas riksdagskansli berättar för Altinget om den kommission partiet vill tillsätta för att redovisa de åtgärder som bör tilltas.

”Den externa kommissionen skulle ha ett utredningsuppdrag att granska och presentera adekvata åtgärder i syfte att komma till rätta med alla de problem som i dag finns inom Sis verksamhet”, skriver Flisberg och tillägger:

”I detta arbete ska barnperspektivet vara centralt och barnets bästa alltid beaktas”.

KD: ”Ett enigt utskott”

Det verkar finnas en bred enighet i utskottet. Camilla Waltersson Grönvall (M) kallar det ett ”samlat utskott”, socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) skriver om ett ”enigt utskott” i ett mejl till Altinget.

– Efter utskottets beredning står det nu klart att det finns ett tillkännagivande om att regeringen måste återkomma med uppföljning. Det är oerhört viktigt att de förstärkningar och förändringar som är på gång genomförs, skriver Ankarberg Johansson.

– Det räcker inte att lämna förslag från regeringens sida, vi tänker se till att det på riktigt blir bättre för unga som placeras hos Sis. Därför är tillkännagivandet som socialutskottet nu föreslår angeläget. 

Alternativa placeringsformer för flickor

Utskottet kräver också ett separat tillkännagivande om att ge lämplig myndighet i uppdrag att utreda möjligheten till alternativa placeringsformer för flickor.

Regeringspartierna i utskottet menar att ett sådant tillkännagivande inte behövs, eftersom utredningen ”Barn och unga i samhällets vård” redan har i uppdrag att föreslå hur kvaliteten i vården kan säkerställas.

Flickornas situation måste förbättras

Camilla Waltersson Grönvall säger att flickornas situation är en fråga som ligger henne varmt om hjärtat.

– Vi vet ändå att det hänt alldeles för många gånger; att flickor betalat med sina kroppar för att få droger. Det måste det vara en nolltolerans mot.

– Samtidigt finns också en massa personal på Sis som är jätteduktiga, som sliter och arbetar för de här ungdomarna. Du får gärna ha med det, säger Waltersson Grönvall.

Altinget har även sökt Sofia Nilsson (C) utan framgång. Maj Karlsson (V) tackar nej till medverkan på grund av tidsbrist.

Forrige artikel M: Vi kommer följa upp klimathandlingsplanen bättre M: Vi kommer följa upp klimathandlingsplanen bättre Næste artikel Överblick: Långt till regeringens mål om poliser och kyrkan gör offentlig ursäkt Överblick: Långt till regeringens mål om poliser och kyrkan gör offentlig ursäkt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.