V: Vi har fått in skrivningar i Nato-propositionen

Riksdagens behandling av Nato-propositionen pågår i rallytempo. Motståndarna V och MP står maktlösa i att rubba själva politiken, däremot har de två partierna lyckats få in skrivningar som stärker riksdagens insyn i Nato-samarbetet.

”Sverige vet helt enkelt inte vad vi blir medlemmar i.” Det skriver Miljöpartiet i sin följdmotion om regeringens Nato-proposition. En proposition om att Sverige ska överge en säkerhetspolitisk linje som gällt i århundraden och som helt saknar en djupare analys. Att riksdagens partier ovanpå detta endast får fem dagar på sig att behandla propositionen är ”inte värdigt”, skriver partiet.

Håkan Svenneling är utrikespolitisk talesperson för det andra av riksdagens två Nato-kritiska partier. Det har varit bråttom, bekräftar han, och de lyckades förhandla fram ytterligare ett dygns motionstid. Men han konstaterar också att en sedvanlig motionstid på femton dagar, enligt riksdagsordningen, hade inte ändrat något i grunden. 

– Man kan ha förståelse för regeringens behov av en snabb beredning. Vårt motstånd mot Nato är politiskt, säger Håkan Svenneling till Altinget.

Här har MP och V påverkat

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de enda partierna i riksdagen som har lagt följdmotioner på regeringens Nato-proposition. De är också de enda partierna som är motståndare till att Sverige ska gå med i försvarsalliansen.

Båda partierna har en lång rad invändningar mot propositionen. Förutom att Sverige fortsatt bör stå alliansfritt, har de även motförslag vad gäller kriterierna och villkoren vid ett medlemskap. Och på en punkt har de två partierna faktiskt lyckats påverka, enligt Svenneling.

– Vi har fått in lite skrivningar i det betänkande som presenteras på fredagen, säger han.

Det gäller förankringen av Nato-politiken i riksdagen. Båda partierna är kritiska till propositionens enda skrivningar om riksdagens insyn och inflytande att regeringen informerar och överlägger med Utrikesnämnden (se faktaruta), detta utifrån regeringens utökade befogenheter att begära militärt stöd från Nato.

”Vi är väl medvetna om att de militära delarna till stor del lyder under sekretess men som folkets företrädare måste riksdagen kunna ta del av avgörande skeenden inom Nato och dess verksamhet. Detta gäller inte minst inför Natos försvars- och utrikesministermöten samt de årliga statsöverhuvudmötena.” skriver Miljöpartiet.

Regeringen missade vardagslunken

Regeringens skrivningar om förankringen i riksdagen handlade enbart om situationer i kris och krig.

– Där står ingenting i propositionen om den vanliga vardagslunken i Nato-samarbetet, säger han.

Enligt de utökade skrivningar i det betänkande som publicerades under torsdagen poängteras bland annat att statsministern och andra ministrar ska komma till berörda utskott för att informera om Nato-samarbetet.

– Vi har ju inte fått någon förändring av Nato-politiken, men gehör för en lite mer utvecklad beskrivning av riksdagens roll både vid krigsfara och vid det ordinarie arbetet, säger Håkan Svenneling.

Det här är extra viktigt, enligt Svenneling, utifrån det uppmärksammade mötet med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg där regeringen valde att utestänga de Nato-kritiska partierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Det var väldigt nytt för att vara säkerhetspolitiken, säger han.

Beslutskedja: Sveriges medlemskap i Nato

11/8
2022
9/9
2022
19/9
2022
16/11
2022
8/3
2023
8/3
2023
17/3
2023
22/3
2023
22/3
2023
3/6
2023
10/7
2023
10/7
2023
22/2
2024
23/2
2024
26/2
2024

Forrige artikel M och MP vinnare i partiernas medlemsjakt M och MP vinnare i partiernas medlemsjakt Næste artikel De startar kampanj om konkurrensen från kommunala secondhandbutiker De startar kampanj om konkurrensen från kommunala secondhandbutiker
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.