Vård för pengarnas nya förstanamn positiv inför valet: ”Inga orimliga fallskärmar”

Det sörmländska partiet Vård för pengarna (VFP) har framgångsrikt drivit stenhård hälso- och sjukvårdspolitik och fått igenom flera stora förändringar sedan start. En framgångsnyckel har varit att många i partiet arbetar inom vårdsektorn, enligt nya förstanamnet Tomas Borin.

Det sörmländska enfrågepartiet Vård för pengarna startades av personal på Nyköpings lasarett 2013. Partiet har letts av läkaren Jonas Lindeberg som nu kliver tillbaka och släpper fram regionfullmäktiges ordförande Tomas Borin som nytt förstanamn.

– Vår ikoniska ledare Jonas Lindeberg har slitit väldigt hårt och har därför bett om att få hamna längre ner på listan och lämna över. Så nu blev det min tur, säger Tomas Borin till Altinget. 

”Får väl se hur det går”

Vård för pengarna fick 18 procent i regionvalet 2018 och har fått mycket uppmärksamhet och blivit ”en riktig aktör att räkna med”, enligt Tomas Borin. Partiet har ett par hundra medlemmar och desto fler sympatisörer.

– När vi startade var det mer ”ja, ja, vi får väl se hur det går”. Men sedan gick det jättebra i valet 2014 och 2018. Och det blev naturligtvis ytterligare en bekräftelse på att vi är med på riktigt, säger han.

Varför behövs ert parti?

– Vi startade därför att det var så många läkare och sjuksköterskor ”på golvet” som sa att nu får det vara nog. Det är inte rimligt att man hela tiden säger spara, spara, spara. Vi kunde inte erbjuda en vård vi kan stå för.

Tomas Borin framhåller att det ”självklart” ska finnas en politisk organisation.

– Samtidigt svällde administrationen och ökade i kostnad. Och till politikerna fanns det gott om pengar för bland annat arvoden och fallskärmsavtal. Vi insåg att någonting är snett och att vi måste fördela mer pengar till den faktiska vårdverksamheten.

– Det har blivit en väldigt stark symbolisk fråga för oss. Om verksamheten på golvet ska spara då ska politikerna också spara. 

Inblick i vården

Vård för pengarnas framgångsnyckel är att partiet till stor del består av personer som är anställda inom hälso- och sjukvården, enligt Borin.

– Vi har haft en enorm fördel av att vi har människor som faktiskt jobbar i den dagliga verksamheten och ser vad som händer där. Den inblicken har varit en drivkraft, att man sett mer direkt in i verkligheten än vad politiker i andra partier har gjort.

Slimmad politisk organisation

Under sin tid i regionstyrelsen och fullmäktige har partiet drivit övergripande hälso- och sjukvårdsfrågorna som mer pengar till primärvården och satsningar på regionens sjukhus.

Dessutom har man effektivt bearbetat fördelningen av pengar, slimmat den politiska organisationen, gjort sig av med beredningar och ”massor av poster”.

– Vi har stoppat fallskärmarna. Inga nya fallskärmsavtal. Självklart ska det finnas ekonomisk trygghet till en viss del, men inga orimliga fallskärmsavtal finns längre.

Samarbete med S och C

Tomas Borin ser ljust på det stundande valet och tror att det kommer att gå bra för partiet och att det kanske till och med blir fler mandat.

– Bara vi lyckas kommunicera ut hur bra vi lyckats fram till nu, att vi gjort en stark insats, säger han. 

Men vilka andra partier som kan bli aktuella för samarbete är ännu inte bestämt.

– Vi är pragmatiska. Efter valet pratar vi med alla och pratar ihop oss i partiet om vilka vi helst vill liera oss med. Samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet har fungerat jättebra och lyckat, det är ett alternativ. Men det kan finnas fler.

Finns det några interna oenigheter om ni ska samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Det är en jätteintressant fråga som vi ska tala igenom ordentligt i partiet och nå konsensus. I vårt parti finns både de som tycker ja och de som tycker nej.

– Vårt parti är roligt på det sättet att vi är väldigt spretiga och omfattar alla politiska riktningar.

”Fler händer”

Tomas Borin påpekar att coronaperioden ökat fokus på hälso- och sjukvården och han hoppas att det håller i sig. Partiet ska fortsättningsvis fokusera på att alla som blir sjuka ska få god vård – i tid – och att minimera den politiska organisationen samt effektivisera administrationen.

– Men så är det flera frågor när man bryter ner det. Tillgänglighet måste vara prio ett och att vi på olika sätt börjar angripa köerna. Och det måste innebära fler händer i vården och eventuellt en del vård på entreprenad som regionen får köpa in.

– Och sen måste folk känna att de trivs på golvet. Vi har satsat på ett jättebra friskvårdsbidrag på 5 000 kronor. Hålla personalen nöjd och glad, det måste vara det viktigaste.

Vilken är er viktigaste valfråga – om du måste välja en?

– Fler händer i vården.

Forrige artikel Överblick: Naturskyddsföreningen vill pröva Kallakbeslut i domstol och Macron mister majoritet Överblick: Naturskyddsföreningen vill pröva Kallakbeslut i domstol och Macron mister majoritet Næste artikel Så mycket tjänar universitetens och högskolornas rektorer Så mycket tjänar universitetens och högskolornas rektorer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.