Vårdförbundet trappar upp – utökar varsel till kommuner

Vårdförbundet utökar sin övertidsblockad till att även omfatta hälso- och sjukvården i 29 kommuner. ”Vi har nu varit i konflikt med SKR och Sobona i snart två veckor och ser fortsatt inte att de vill möta oss”, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Den 25 april trädde Vårdförbundets övertidsblockad, som omfattar 63 000 vårdanställda, i kraft. Sedan dess har inga förhandlingar skett och inga nya bud har lagts, enligt förbundet. 

Nu varslar Vårdförbundet därför om att utöka blockaden till att även omfatta den kommunala hälso- och sjukvården i 29 kommuner. Bland de verskamheter som berörs finns hemsjukvård och elevhälsa.

– Vårt fullt rimliga krav är att vi vill ha hållbara heltider så att våra medlemmar orkar jobba heltid och ett helt yrkesliv. Vi har nu varit i konflikt med SKR och Sobona i snart två veckor och ser fortsatt inte att de vill möta oss. En konflikt är alltid en sista åtgärd, men vi vill ta ansvar för vårdens framtid. Min fråga till SKR är nu – hur vill ni rädda vården? säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande

Varslet som läggs omfattar ytterligare 5 000 medlemmar och innebär att anställda från den 20 maj klockan 16 inte ska jobba övertid eller mertid och arbetsgivaren kan inte genomföra nyanställningar inom de yrkesgrupper som omfattas. 

Vill återuppta förhandling

Sveriges Kommuner och Regioner kommenterar varslet i ett pressmeddelande där man skriver att både SKR och Sobona försöker återuppta förhandlingarna. 

− SKR och Sobona har sedan det första konfliktvarslet vid upprepade tillfällen försökt återuppta förhandlingarna, men Vårdförbundet har inte velat förhandla ett nytt avtal med oss. Att i det läget, utan att ens försöka förhandla, välja att trappa upp konflikten är förvånande, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse.

{{toplink}}

Forrige artikel Kristersson KU-anmäls för hanteringen av könstillhörighetslagen Kristersson KU-anmäls för hanteringen av könstillhörighetslagen Næste artikel Region Värmland varslar 100 personer Region Värmland varslar 100 personer
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.