Valmanifesten: Pengar till demensvården och inför ny ministerpost

I partiernas valmanifest finns förslag så som tak på antal medarbetare per chef, mer resurser till demensvård, införa vårdval för habilitering och att hjälpmedel ska ingå i högkostnadsskyddet. Även en ministerpost föreslås. ”Vi ser att det finns ett behov av att återigen ha en äldreminister”, säger SD:s Linda Lindberg.

Alla partier, utom S, M och V, har nu presenterat sina valmanifest. Trots att mandatperioden innehållit en pandemi som härjat inom äldreomsorgen och uppmärksammade fall inom assistansen, är det inte frågor som kommer högt upp bland alla partiers viktigaste frågor.

Kristdemokraterna

Fler trygghetsboenden, bort med delade turer i hemtjänsten, mer resurser till demensvården och ökad medicinsk kompetens inom äldreomsorgen är några förslag som KD går till val på. Äldres ofrivilliga ensamhet och isolering ska brytas genom äldresamtal i alla kommuner.

KD vill ge socialtjänsten fler möjligheter till tvingande åtgärder gentemot barn och unga som begår brott. Partiet vill inrätta en nationell social insatsstyrka, så det förebyggande arbetet stärks och blir mer lika i landet.

Centerpartiet

Under nästa mandatperiod vill C införa en obligatorisk utbildning för alla som får en chefstjänst i vård och omsorg. De vill även se ett mål om max 25 medarbetare per chef inom omsorgen. Enligt Sofia Nilsson (C), omsorgspolitisk talesperson, ska det nås genom ”att politiken sätter ned foten och säger att det här är målet”.

De vill höja grundkompetensen inom äldreomsorgen, framför allt den medicinska, under nästa mandatperiod.

– Vi måste kunna bedriva mer vård i kommunerna, säger Nilsson till Altinget.

C, har förutom sitt valmanifest, släppt ett eget manifest för funktionshinderspolitiken. Bland annat vill C utreda frågan om vårdval för habilitering.

– Vi ville samla ihop all funktionshinderspolitik i ett dokument för att kunna beskriva helheten för personer med funktionshinder. Hur vi ser på skolan, att vi vill förstatliga assistansen och att färdtjänsten ska bli mer jämlik över landet.

Hur ser ni på chanserna att få igenom ett förstatligande av assistansen under nästa mandatperiod?

– Genom januariavtalet har vi tillsatt en utredning som kommer bli klar snart. Förhoppningsvis kommer vi ha ett bra ett underlag då och komma vidare i frågan. Alla partierna står ännu fast vid att det ska förstatligas och då får vi en riksdagsmajoritet för det, svarar Nilsson.

Liberalerna

L vill driva förslaget att den som har hemtjänst ska ha ett eget team av omvårdnadspersonal så att den slipper möta nya ansikten varje dag och all personal ska ha tillräckliga språkkunskaper. Precis som C, vill L ta bort förbudet för kommuner att anställa läkare i äldreomsorgen.

Liberalerna vill även inrätta en LSS-inspektion som bevakar den enskildes rättigheter gentemot staten och få bukt med de oseriösa aktörerna inom assistansen.

Sverigedemokraterna

Fokuset efter valet ska läggas på bland annat språkkrav inom äldreomsorgen, enligt SD. Men socialpolitiska talespersonen Linda Lindberg (SD) anser att många problem grundar sig i att yrket inte är tillräckligt attraktivt.

– Det är jättemycket brister och det landar primärt i bemanning, att vi har bemanningsproblematik. Det är svårt att locka till sig personal. Den personal som finns på plats väljer att sluta för att arbetsmiljön är tuff. Att man väljer att arbeta inom andra yrken än det man har utbildat sig till, säger Lindberg till Altinget.

Ni vill ha en äldreminister, varför då? 

– Vi har haft det tidigare och det är ett viktigt område att se till att våra äldre mår bra. Vi ser också den ofrivilliga ensamheten exempelvis för de äldre som fortfarande bor hemma som inte tar del av omsorgen på samma sätt. Vi ser att det finns ett behov av att återigen ha en äldreminister, svarar Lindberg.

Miljöpartiet

I MP:s valmanifest fokuseras det på ökade resurser till hemsjukvården och att hjälpmedel ska ingå i högkostnadsskyddet. Partiet vill förbättra stödet till personer med funktionshinder och sällsynta diagnoser, så det blir mer jämlikt över landet.

Det ska bli mer flexibelt så att den som har rätt till stöd inte ska behöva planera sitt liv flera veckor i förväg för att ha ett fullvärdigt liv.

,

Forrige artikel Idén till Frihamnsdagarna föddes på ett utegym när Capitolium stormades Idén till Frihamnsdagarna föddes på ett utegym när Capitolium stormades Næste artikel Överblick: Statsministern stänger dörren för V och Ukraina kan få nytt miljardstöd Överblick: Statsministern stänger dörren för V och Ukraina kan få nytt miljardstöd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.