Vänsterpartiet KU-anmäler Busch för Hybrit-uttalanden

Ciczie Weidby (V), arbetsmarknadspolitisk talesperson, begär att konstitutionsutskottet granskar de uttalanden som gjorts av Ebba Busch i samband med EU-kommissionens besök på LKAB, och vill även granska hur ministern har säkerställt att myndigheten följer sin instruktion.

– Om det här inte är en överträdelse – ja, då vet jag inte.

Det var professorn i förvaltningsrätt Olle Lundins kommentar till Di, efter närings- och energiminister Ebba Busch uppbackning av Hybrit-projektet.

Ett av de mest kritiserade uttalanden rör att ministern hävdade att projektet är ett måste för att Sverige ska nå klimatmålen 2045, om inte stålproduktionen skulle läggas ner.

– Jag skulle säga att man gärna får visa vad den alternativa vägen är för att plocka bort tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp om inte vägen framåt är med Hybrit och liknande projekt, sa Ebba Busch till Di tidigare i januari.

Anledningen till bland andra Lundins kritik är framför allt att Energimyndigheten just nu handlägger en ansökan från det av LKAB, Vattenfall och SSAB-ägda projektet om ett stöd på fem miljarder kronor inom Industriklivet, för en demonstrationsanläggning i Gällivare.  

Det statliga stödet till projektet, som leds av tre hel- och halvstatliga bolag, har sedan länge varit dominant när det kommer till var de budgeterade medlen för industriklivet landar. Altinget har tidigare visat att år 2020 hade nästan 660 miljoner, av industriklivets 1,4 miljarder kronor fram till dess, gått till stål utan kol-projektet.

Nu sätts frågan potentiellt under lupp. Ciczie Weidby vill i sin anmälan att ”konstitutionsutskottet bör granska om ministern genom sina uttalanden satt en sådan politisk press gentemot myndigheten att det kan uppfattas som försök till styrning av myndigheten och som skapar en svårighet för myndigheten att göra en prövning som är, och uppfattas, självständig.”

Ciczie Weidby menar i en kommentar till Altinget att ministrars kommentarsutrymme är begränsat när ett ärende samtidigt prövas av myndigheter.

– Enligt mig måste en minister tala i mer allmänna ordalag när en ansökan är under prövning. 

{{toplink}}

Med hänvisning till bland andra SVD:s ledarredaktions granskning av Hybrit, som påvisat att Energimyndigheten inte ”gjort en självständig prövning av vilka uppgifter i företagets ansökan som bör lyda under sekretess” vill Weidby vidare se att konstitutionsutskottet också granskar ”ministerns styrning av Energimyndigheten och hur ministern har säkerställt att myndigheten följer sin instruktion samt regelverk de lyder under.”

– Det finns skäl för KU att granska ministerns uttalanden så att vi reder ut var gränsen går. Hybrit är ett fantastiskt projekt och det är viktigt att allt sköts korrekt, fortsätter Ciczie Weidby i sin kommentar till Altinget.

Energiminister Ebba Busch (KD) frågades samtidigt som publiceringen ut i riksdagen, men söks för ytterligare kommenterar. {{toplink}}
Artikeln har uppdaterats efter publicering med kommentar från Ciczie Weidby.

Altingets gratis nyhetsbrev

Forrige artikel Tenje (M): Välfärdspersonal kan undantas från karensregler Tenje (M): Välfärdspersonal kan undantas från karensregler Næste artikel Ivo drar in tillståndet för Humana Assistans Ivo drar in tillståndet för Humana Assistans
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.