Varningen: Skärpta lotteriregler för partier kan slå mot civilsamhället

Risker för civilsamhällets finansiering och frågetecken kring lagförslagets förenlighet med föreningsfriheten i Europakonventionen. Det är två av de synpunkter som inkommit i remissvaren om partipolitiska lotterier. ”De här frågorna skulle potentiellt kunna beröra hela civilsamhället, oavsett fokusområde”, säger KFUM Sveriges generalsekreterare Alexander Clemenson.

Sedan Lotterilagen infördes 1983, har partipolitisk verksamhet utgjort ett så kallat allmännyttigt ändamål. Utredare Gunnar Larsson skriver i promemorian ”Partipolitiska lotterier”, att de båda förslag han har lämnat ändrar detta. ”Utredningens båda alternativ innebär att andra villkor ska gälla vid spel till förmån för partipolitisk verksamhet än vid spel till förmån för andra allmännyttiga ändamål”.

{{toplink}}

Utredarens första förslag skulle innebära ett förbud mot partipolitiska lotterier, men han förespråkade alternativ två, som i stället skärper kraven på dem.

Av remissvaren framgår att flera civilsamhällesaktörer inte är lugnade av att en skärpning inte riktas mot deras lotterier. Giva Sverige, Riksidrottsförbundet, IOGT-NTO, Prostatacancerförbundet, Bröstcancerförbundet och KFUM Sverige har skrivit ett gemensamt yttrande, där de riktar kritik mot förslagen.

– De här frågorna skulle potentiellt kunna beröra hela civilsamhället, oavsett fokusområde. Då är det relevant med en bred skara avsändare, säger KFUM Sveriges generalsekreterare Alexander Clemenson till Altinget.

Partier allmännyttiga föreningar

Han ser problem med definitionerna.

– Förslaget berör politiska partier som är allmännyttiga föreningar precis som övriga civilsamhället, och det skulle kunna öppna upp för ett virrvarr av undantag och skapa en otydlighet framåt.

– En annan aspekt av de potentiella följderna, är att det här skulle kunna försvåra för civilsamhällets framtida finansiering.

Hur då?

– Just nu är finansieringsformen från politiskt håll lite sviktande eller osäker både när det gäller verksamhetsbidrag och andra stöd som har varit tänkta att vara långsiktiga. Då behöver civilsamhället säkra sin fortlevnad. Det här förslaget skulle kunna leda till ytterligare skakighet, säger Alexander Clemenson.

Intäkter kan minska

Även Centerpartiet gör i sitt remissvar en notering om civilsamhällets finansiering och lotterier: ”Vi noterar för övrigt att det i regeringens promemoria ’Avvecklande av statliga kasinon och en effektivare penningtvättstillsyn’ bland annat finns ett förslag om att ta bort begräsningar för Svenska Spel när det gäller anordnandet av lotterier. Vi är tveksamma till detta eftersom lotterier utgör en betydande inkomstkälla för civilsamhället och om statliga Svenska Spel ska börja konkurrera mer på den marknaden, finns risken att intäkter till civilsamhället minskar med följden att också verksamheten påverkas.”

{{toplink}}

Centrum för rättvisa – som nuvarande justitieminister Gunnar Strömmer (M) var medgrundare till 2002 – skriver i sitt remissvar: ”Promemorian innehåller en analys av förslagens förenlighet med EU-rätten, men inte med Europakonventionen. Oavsett om regeringen anser att förslaget inte innebär någon inskränkning i föreningsfriheten, eller att det rör sig om en begränsning som är proportionerlig, bör en analys av förslagets förenlighet med Europakonventionen redovisas i det fortsatta lagstiftningsarbetet.”

Kan äventyra skattefrihet

Intresseföreningen Sveriges allmännyttiga lotterier (Svalo) har 19 medlemmar, bland annat IOGT-NTO/Miljonlotteriet, Folkspel, Kombispel, Bygdegårdarnas riksförbund och pensionärsorganisationerna SKPF och PRO. Svalo varnar bland annat för att förslaget riskerar de allmännyttiga lotteriernas skattefrihet i ett EU-perspektiv.

”Att dela upp allmännyttiga lotterier i en skattepliktig och en skatteundantagen del riskerar att leda till att selektivitetskriteriet anses uppfyllt och att skatteundantaget står i strid med EU:s statsstödsregler.

A-lotterierna är inne på samma linje, att ”EU-kommissionen kan komma att ifrågasätta det generella svenska undantaget från spelskatt som har gällt för alla allmännyttiga lotterier sedan spellagens införande den 1 januari 2019. Förslaget riskerar därmed att få långtgående konsekvenser för hela den ideella sektorn.”

Fotnot: Ett av citaten har korrigerats.

Beslutskedja: Partipolitiska lotterier

21/6
2023
28/2
2024
1/3
2024
1/3
2024
1/3
2024
6/3
2024
17/4
2024
12/8
2024
16/8
2024
16/8
2024
12/9
2024

Forrige artikel En av tre arbetslösa får inte tillräckligt stöd från matchningstjänst En av tre arbetslösa får inte tillräckligt stöd från matchningstjänst Næste artikel Regeringen blixtinkallar krisgrupp för mpox-möte Regeringen blixtinkallar krisgrupp för mpox-möte
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.