Veckan i EU: Mer ammunition, rättvisare EU-val och liberaler i Stockholm

Ukraina toppar dagordningen för flera ministermöten i Bryssel i veckan när en särskild domstol för krigsförbrytelser och mer ammunition står i fokus. I parlamentet röstar ledamöterna om en rättvisare fördelning av mandat i nästa EU-val och i Malmö hålls en konferens om jordbrukets miljöarbete.

Måndag 22 maj

Både EU:s utrikesministrar och konkurrensministrar kommer till Bryssel på måndagen.

Utrikesminister Tobias Billström leder mötet med sina europeiska kollegor, där Ukraina återigen står på dagordningen. Detta inkluderar diskussionen om huruvida en särskild domstol kan inrättas för att hantera de krigsförbrytelser som äger rum i landet. De kommer också att få besök av sina ministerkollegor från de sex Balkanländerna för att diskutera krigets konsekvenser för dem.

På konkurrensministrarnas bord ligger bland annat det nya stora industripolitiska initiativet, som på EU-jargong kallas Net Zero, och den kompletterande uppsättningen regler för att göra Europa mindre beroende av ett fåtal länder när det gäller försörjningen av viktiga råvaror. Ministrarna förväntas även ge klartecken till nya regler för hållbara produkter, den så kallade ekodesignförordningen. Näringsminister Ebba Busch leder mötet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel är i Sydkorea för ett toppmöte om samarbete mellan de båda parterna, som också markerar 60-årsdagen av deras diplomatiska förbindelser.

I EU-parlamentet får ledamöterna i utskottet för medborgerliga fri-och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor besök av EU-kommissionär Ylva Johansson som ska presentera kommissionens anti-korruptionspaket.

Tisdag 23 maj

På tisdag är försvarsministrarna och forskningsministrarna på plats i den belgiska huvudstaden.

Försvarsminister Pål Jonson leder rådsmötet där fokus även här ligger på Ukraina. Det gäller inte minst planerna på att trappa upp inköp och produktion av ammunition i Europa, som Ukraina rapporterar stor brist på. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer också på besök.

Ministrarna ska även diskutera situationen i Niger, Mali, Sudan och Guineabukten samt se hur man kan trappa upp arbetet med en ny snabbinsatsstyrka på 5 000 man, som ska vara klar i slutet av nästa år.

Forskningsministrarna ska enas om åtgärder för att förbättra tillgången till vetenskapliga publikationer – en topprioritering för det svenska ordförandeskapet på forskningsområdet. De kommer också att diskutera utmaningar för forskningen, såsom förkastande av vetenskapliga resultat och utländsk inblandning i relation till kunskapssäkerhet. Därefter vänder ministrarna blicken mot rymden för att bland annat diskutera EU:s rymdpolitik i ett nytt geopolitiskt landskap.

I EU-parlamentet hålls bland annat en hearing om det nyligen inträffade förlisningen utanför Italiens sydkust, som krävde mer än 60 migranters liv.

I Malmö inleds en tvådagars-konferens om framgångsrikt miljöarbete inom EU:s jordbruk med anledning av att det i år införs en ny gemensam jordbrukspolitik i EU. Representanter från samtliga medlemsländer samt EU-kommissionen deltar.

Onsdag 24 maj

De 27 EU-kommissionärerna ska enas om nya regler för vanliga medborgares investeringar för att göra det säkrare för dem att förvalta sina pengar. De kommer också att titta på de ekonomiska rekommendationerna för varje EU-land, som de måste leverera inom ramen för det som på EU-slang kallas den europeiska planeringsterminen.

I EU-parlamentet röstar miljöutskottet om nya regler för utsläpp från industri och jordbruk, medan utskottet för konstitutionella frågor röstar om ett förslag som ska leda till en rättvisare fördelning av parlamentets mandat – förutsatt att ledamöterna kan få med sig de 27 EU-länderna på de nya reglerna.

Torsdag 25 maj

EU:s handelsministrar ska bland annat titta på handelsförbindelserna med USA, som det stormat en del kring den senaste tiden. En annan svår handelsförbindelse – den med Kina – står också på dagordningen under rådsmötet i Bryssel.

Fredag 26 maj

I Stockholm samlas liberaler från hela Europa när de europeiska liberalernas partiorganisation, Alde – där svenska Liberalerna och Centerpartiet ingår – inleder sin partikongress som pågår hela helgen.

Forrige artikel Kommissionärerna som hänger löst efter valet  Kommissionärerna som hänger löst efter valet  Næste artikel Förundersökning mot PM Nilsson läggs ner Förundersökning mot PM Nilsson läggs ner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.