Veckan i EU: Busch leder energirådet, EP röstar om löner och valrysare för Sanna Marin

Mål för grön energi kan antas i veckan. Även EU:s migrationspolitik väntas ta kliv framåt. I riksdagen granskas EU:s polissamarbete, H.M. Drottning Silvia gästar traffickingkonferens och sanningens minut för Finlands statsminister Sanna Marin.

Måndag 27 mars

Veckan inleds med energipolitik och slutförhandlingar mellan medlemsländerna och parlamentet om nya regler som ska ge fler laddstationer och annan infrastruktur för det som på EU-språk kallas ”alternativa bränslen”.

Samma dag ska de 27 ländernas EU-ambassadörer försöka lösa det sista i ett annars antaget förslag om att fasa ut förbränningsmotorer till 2035. Förslaget hade strandat efter att Tyskland med flera plötsligt dragit i handbromsen, men på lördagen rapporterade EU:s klimatchef Frans Timmermans om vit rök i samtalen, vilket banar väg för de nya reglerna.

I Stockholm hålls ett möte i Sveriges riksdag med the Joint Parliamentary Scrutiny Group on Europol – JPSG Europol, det vill säga den grupp av förtroendevalda som inrättats för att hålla koll på vad EU:s polissamarbete, Europol, gör. I mötet deltar EU-kommissionär Ylva Johansson, Europolchefen Catherine De Bolle, justitieminister Gunnar Strömmer, polismästare Linda Staaf med flera.

I Europahuset i Stockholm arrangerar den Svenska Paneuropaföreningen seminarium om EU:s påverkan på skogspolitiken.

Tisdag 28 mars

Energiminister Ebba Busch (KD) leder energirådets möte i Bryssel där ministrarna ska staka ut EU-ländernas linje i det så kallade gaspaketet, som ska bidra till att fasa ut naturgas till förmån för förnybar gas, naturgas och vätgas. Därefter ska energirådet ge grönt ljus till kommissionens nya förslag om att spara ytterligare 15 procent på gasförbrukningen nästa år. De kommer också att titta på den reform av hela elmarknaden som Europeiska kommissionen nyligen lade fram.

I parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter ska de rösta om fyra viktiga delar av EU:s så kallade migrationspakt, det något vingklippta försöket att skapa en gemensam asylpolitik. Samma dag ska utskottet för ekonomi och utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter besluta om nya EU-regler mot penningtvätt.

Onsdagen den 29 mars

Parlamentet markerar 25-årsdagen av det så kallade långfredagsavtalet, som gav fred i Nordirland.

Rådet och Europaparlamentet går in i vad som kan bli den sista förhandlingsrundan om det nya direktivet om förnybar energi, som höjer EU:s klimatmål och som ska att underlätta tillståndsgivningen för utbyggnad av gröna energiformer.

I Stockholm hålls en konferens 29-30 mars om preventionsmodeller för att bekämpa efterfrågan som främjar människohandel för sexuella ändamål. Medverkar gör bland andra H.M. Drottning Silvia, justitieminister Gunnar Strömmer, EU-kommissionär Ylva Johansson, regeringsföreträdare från flera av medlemsländerna samt experter från myndigheter, civilsamhälle och internationella organisationer.

I Malmö arrangerar det svenska ordförandeskapet och EU-kommissionen, ett miljödirektörsmöte. På agendan står informella diskussioner om havsfrågor och förpackningsförordningen samt ett studiebesök på en textilsorteringsanläggning.

Torsdagen den 30 mars

I parlamentet röstar man om de nya regler för insyn i lönesättningen på arbetsplatser, i syfte att avslöja orättvisa löneskillnader mellan könen.

De kommer också att rösta om parlamentets ståndpunkt gällande nya regler för att minska de klimatskadliga så kallade F-gaserna – fluorerade växthusgaser.

Söndag 2 april

Finland går till val i vad som ser ut att bli lite av en rysare. Statsminister Sanna Marins socialdemokrater klarar sig bra i opinionsmätningarna, men samma gäller inte för resten av hennes koalition. Bra går det även för de högerpopulistiska Sannfinländarna, som kan bli landets största parti.

Denna söndag går även Bulgarien till val – för femte gången på två år – efter misslyckandet med att bilda regering efter valet i oktober förra året.

 

Artikeln är bearbetad och översatt från Altinget.dk.

Forrige artikel MSB:s mångmiljonnota: ”Ett exceptionellt läge” MSB:s mångmiljonnota: ”Ett exceptionellt läge” Næste artikel Grunden för skydd mot greenwashing passerar första instans Grunden för skydd mot greenwashing passerar första instans
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.