Veckan i EU: Polfjärd i mål med sin klimatlag och EU svarar USA

Nya förslag väller fram denna vecka, gällande allt från hur den europeiska elmarknaden ska organiseras till skärpningen av gränskontrollerna. I Stockholm hålls en antiterror-konferens och finansminister Elisabeth Svantesson leder Ekofinrådet i Bryssel.

Måndag 13 mars

De europeiska social- och arbetsmarknadsministrarna träffas i Bryssel för att tala om vad kriget i Ukraina har gjort med både sysselsättningssituationen och de sociala villkoren i EU. De är särskilt inriktade på integrationen av de cirka fyra miljoner ukrainare som flydde till de europeiska arbetsmarknaderna och på krigets inverkan på barn.

Euroländernas finansministrar kommer också till stan för sin månatliga sammankomst i Eurogruppen. Bland annat ska de ta tempen på den europeiska ekonomin.

I Stockholm inleds en tvådagars EU-konferens om förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism och terrorism. Deltar gör bland annat justitieminister Gunnar Strömmer (M), EU:s antiterrorkoordinator Ilkka Salmi, forskare från Försvarshögskolan, däribland Magnus Ranstorp, Hannah Pollack Sarnecki, Karen McCaulley analytiker, FBI, Jozef Lestrade, senior specialist på Europol med flera.  

Tisdag 14 mars

På tisdag möts alla finansministrar i Ekofin-rådet, ledda av finansminister Elisabeth Svantesson (M). På agendan har de bland annat unionens gemensamma ekonomiska spelregler, som dikterar ramen för ländernas nationella budgetar. De kommer också att prata om hur det går med att nyttja pengarna från EU:s stora återhämtningsfond, med särskilt fokus på grön omställning.

Hälsoministrarna träffas för att diskutera bland annat sina ekonomiska bidrag till EU:s läkemedelsmyndighet (EMA). De kommer också att diskutera EU:s globala hälsostrategi, covidvacciner och förebyggande av pandemier. Från svenskt håll deltar både sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)

I Strasbourg möts EU-kommissionen för den första av två sammankomster den här veckan. Här väntas de anta ett förslag till reform av den europeiska elmarknaden. Kommissionsledamöterna ska också enas om ett nytt initiativ om gränskontroller och om avlägsnande av asylsökande som fått avslag.

I Strasbourg ska Europaparlamentet också rösta om sin ståndpunkt om ett nytt byggprestandadirektiv som kommer att göra europeiska fastighessektorn grönare.

Annat på det gröna området är att parlamentarikerna ska ge sitt slutliga godkännande av de nya utsläppsmål för de enskilda EU-länderna till år 2030 – som svenska Jessica Polfjärd (M) har varit huvudförhandlare för – samt för de nya regler för utsläpp från bland annat skogsbruk och naturområden (LULUCF), som är hörnstenar i uppdateringen av EU:s klimatlagstiftning.

Onsdagen den 15 mars

I parlamentet röstar de om en rapport om läget i relationerna till Storbritannien efter Brexit.

Migrationsfrågor ska också diskuteras, detta i kölvattnet av den tragiska förlisning som kostade mer än 60 migranter livet utanför Italiens kust nyligen.

Torsdagen den 16 mars

I Bryssel hålls ett möte mellan de europeiska miljöministrarna. De ska här försöka enas om ramarna för ett nytt direktiv om industriutsläpp. I fokus är dessutom lagring av CO2, nya regler för emballage och förpackning samt rening av avloppsvatten från tätbebyggelse. Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) deltar för svensk räkning.

När EU-kommissionen samlas för sitt andra möte den här veckan ska de 27 kommissionärerna enas om ett antal förslag för att förbättra EU:s konkurrenskraft. Det så kallade Net Zero-paketet är ett svar på USA:s stora satsning på gröna subventioner, som européerna fruktar ska att locka europeiska företag över Atlanten om EU självt inte lägger mer pengar på ett antal kritiska sektorer. Dessutom diskuteras förslag om sällsynta jordartsmetaller, en ny europeisk vätgasbank och en status på 30 år för den inre marknaden.

I parlamentet ska de folkvalda bland annat diskutera ett nytt medborgarinitiativ, tänkt att skydda europeiska bin genom att exempelvis skära ner på användningen av bekämpningsmedel.

I Stockholm hålls möte mellan EU och USA på högre tjänstemannanivå. Temat för sammankomsten är rättsliga och inrikes frågor.

Artikeln är en översatt och bearbetad version från Altinget.dk

Forrige artikel EU:s försvarspolitik växlar upp rejält EU:s försvarspolitik växlar upp rejält Næste artikel 21 fackförbund i protest mot Tidöavtalet: Underminerar förtroendet 21 fackförbund i protest mot Tidöavtalet: Underminerar förtroendet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.