Veckan i EU: Valdebatter, prepperstämning och geopolitik

Medan kandidaterna i det stundande valet debatterar EU-politik i Sverige flockas utrikes-, försvars-, jordbruks- och energiministrarna i Bryssel och EU-kommissionen förbereder sig för katastrofer och nödsituationer.

Måndag den 27 maj

Krisstämningen inom det europeiska jordbruket sätter återigen sin prägel på dagordningen för EU:s jordbruksministrar när de träffas i Bryssel på måndagsmorgonen. De ska diskutera hur EU:s jordbrukare bättre kan hantera volatila marknader och vädersituationer i framtiden. De ska också ta itu med utmaningen att livsmedelsproducenter säljer samma produkter till olika priser och av olika kvalitet i de 27 medlemsstaterna. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) deltar från svenskt håll.

Utrikesminister Tobias Billström (M) och hans EU-kollegor är också i stan. Ryssland och Mellanöstern står högt på dagordningen för deras möte, men även Georgien och Venezuela finns med på listan.

På måndag hålls också en stor internationell givarkonferens för Syrien i Bryssel. Det är det åttonde i sitt slag som syftar till att samla stöd från det internationella samfundet för att täcka humanitära behov i landet och i de grannländer som tar emot flyktingar från konflikten.

I EU-kandidatlandet Georgien ska parlamentet inleda den process som formellt kan avvisa det veto som landets president har lagt mot en ny ryskinspirerad och mycket kontroversiell uppsättning regler. Den nya lagen klassificerar icke-statliga organisationer och medier som tar emot utländskt stöd som så kallade utländska agenter. Detta har lett till massdemonstrationer i landet och fördömanden från både EU och USA. {{toplink}}

Tisdag den 28 maj

De tre europeiska länder som i förra veckan meddelade att de hade för avsikt att erkänna Palestina som en självständig stat gör nu allvar av sina ord. Norge och de två EU-länderna Spanien och Irland tar steget. Det innebär att det nu är nio länder av de 27 i EU-kretsen som har erkänt Palestina.

I Bryssel träffas de europeiska försvarsministrarna och får sällskap av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Ukrainas försvarsminister Rustem Umerov.

Samtidigt håller EU-kommissionär Ylva Johansson en stor konferens om organiserad brottslighet och terrorismbekämpning tillsammans med den europeiska polismyndigheten Europol.

Det hålls också ett möte mellan EU och de andra länderna i det så kallade EES-samarbetet, där Norge, Island och Liechtenstein ingår. Bland annat har de grön omställning på programmet. Dessförinnan kommer det att hållas ett möte i samma krets, men med deltagande av Schweiz, där Ukraina, Ryssland, Georgien och Mellanöstern står på dagordningen.

Onsdag den 29 maj

De 27 EU-kommissionärerna går in i full ”prepper mode” när Finlands tidigare president Sauli Niinistö gästar dem för att diskutera utvecklingen av EU:s krisberedskap. Detta är något som finländarna har en lång tradition av att prioritera, och därför har de drivit på för vad de beskriver som en beredskapsunion baserad på den finska modellen på EU-nivå.

I Stockholm inleds Järvaveckan som pågår i tre dagar och där en rad programpunkter handlar om EU-frågor. På onsdagsseftermiddagen hålls bland annat en debatt mellan några av toppkandidaterna i EU-valet; Alice Bah Kuhnke (MP), Emma Wiesner (C), Johan Danielsson (S) och Tomas Tobé (M).

Torsdag den 30 maj

I Bryssel är EU:s handels- och energiministrar i staden. Ministrarna ska diskutera EU:s konkurrenskraft i den globala handelskonkurrensen och titta närmare på handelsrelationerna med Afrika.

Energiministrarna ska diskutera framtiden för EU:s så kallade gröna giv. De ska också anta det formella beslutet om EU:s utträde ur det så kallade energistadgefördraget, som har anklagats för att bromsa den gröna omställningen.

Blickar man utanför EU så stänger brittiska politiker i Westminster ner parlamentet för att bedriva valkampanj. Detta efter att premiärminister Rishi Sunak förra veckan överraskande meddelade att han skickar britter till valurnorna redan den 4 juli.

Fredag den 31 maj

Järvaveckan bjuder på ännu en debatt mellan kandidaterna i EU-valet, den här gången mellan Jonas Sjöstedt (V), Karin Karlsbro (L), Martin Hellander (KD) och Patrik Jönsson (SD).  {{toplink}}

Forrige artikel Putin och grisar på årets valaffischer Putin och grisar på årets valaffischer Næste artikel Finansinspektionen: ”Sundare marknad när pengar kostar pengar” Finansinspektionen: ”Sundare marknad när pengar kostar pengar”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.