Wikström: Så ska faxen fasas ut

DIGITALISERING. Faxen har blivit en het politisk fråga då den kommit att symbolisera att digitalisering av offentlig sektor tappat fart. Men nu lämnar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) besked om hur han ska fasa ut faxen från sjukvården.

– I slutet av 2018 är faxen borta, sade civilminister Ardalan Shekarabi för två månader sedan (S) på ett seminarium om digitalisering av offentlig sektor som anordnades av Altinget och Kvalitetsmässan.

Läs också: Shekarabi: Faxen död 2018

Många blev förvånade, inte över den djärva tidsplanen, utan över att faxen över huvud taget finns kvar.

Efter det har civilministern fortsatt att driva frågan. Bland annat spelade han in en video som fick stor spridning på twitter.

Även sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) har hamnat i fax-debatten. Bakgrunden är att Cecilia Widegren (M) har frågat ministern vilka initiativ som han är ”beredd att ta för att skynda på digitaliseringen i vården och förbättra den nationella samordningen, och vilka konkreta åtgärder han avser att vidta nu för att säkra att faxen inte behövs som kommunikationsmedel inom vården och omsorgen efter år 2018”.

Prioriterat område

I sitt svar bedyrar Wikström att digitalisering och e-hälsa är en av regeringens prioriterade frågor på hälso- och sjukvårdsområdet. Wikström lyfter fram att regeringen och SKL i januari 2017 kommit överens om en handlingsplan för samverkan vid genomförande av Vision e-hälsa 2025.

Han påtalar också att regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att verka för att ansluta relevanta meddelandeflöden till och från privatpersoner och organisationer till tjänsten Mina meddelanden, för att i ökad omfattning skicka brev digitalt till medborgare och företag.

”Sammantaget genomför Regeringen alltså ett antal åtgärder för att skynda på digitaliseringen i vården och förbättra den nationella samordningen”, avslutar sjukvårdsministern sitt svar.

Forrige artikel Stormigt på Skogsstyrelsen efter gd-beslutet Stormigt på Skogsstyrelsen efter gd-beslutet Næste artikel Rapport: Ersättningsmodeller hämmar innovation Rapport: Ersättningsmodeller hämmar innovation
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.