Dadgostar om SD:s öppning: ”Ett knytnävsslag i magen”

SD säger sig kunna förhandla med regeringspartierna om fri hyressättning i nyproduktion, en fråga som fick Vänsterpartiet att fälla regeringen sommaren 2021. Nu väcker Centerpartiet återigen diskussionen i riksdagen.

Sverigedemokraterna vill inte se fri hyressättning i nyproduktion, frågan som fick Stefan Löfvens regeringen att falla efter att oppositionen och Vänsterpartiet gått samman sommaren 2021. 

I en intervju med Altinget säger dock SD:s bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson att partiet är öppna för att förhandla om frågan inom regeringssamarbetet. Till skillnad från invandringspolitiken och trygghetsfrågorna är den omdiskuterade hyresfrågan ingen hjärtefråga för partiet, säger han. 

Uttalandet får Vänsterpartiet att sparka bakut.

– Det här beskedet är ett knytnävsslag i magen på Sveriges hyresgäster. Många har det redan svårt att få ihop det ekonomiskt, och nu vill Sverigedemokraterna förvärra den här situationen oerhört mycket, säger Nooshi Dadgostar till Altinget.

– De har sagt något annat i valet och nu säger de nåt nytt, så de har ju bluffat för väljarna. Fastighetsägarna kräver redan nu alldeles för höga hyreshöjningar och att de då skulle tvådubbla, tredubbla de hyrorna. Det skulle vara mycket svårt för många barnfamiljer att klara av det och är ett fruktansvärt besked nu inför jul.

”Blir förbannad”

Även Socialdemokraterna reagerar starkt på uttalandet.

– Det här visar att inga frågor förutom integration och möjligen brottslighet verkar vara prioriterat för Sverigedemokraterna. Det får mig att bli förbannad, säger Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson, till Altinget. 

Hon är, precis som Nooshi Dadgostar, starkt kritisk till att Sverigedemokraterna före valet sade sig vara en garant för att fri hyressättning inte ska införas. 

– Att sen bara lättvindigt kasta bort det och säga att man inte prioriterar fråga, det tycker jag är djupt allvarligt.

Jennie Nilsson menar att det visar på att Sverigedemokraterna inte går att lita på och hon ställer sig frågande till hur Sverigedemokraterna kommer agera framöver när det gäller frågor som a-kassan, trygghetssystemet och sjukförsäkringen, områden där de också sagt sig utgöra en garant. 

Ni gick också med på en överenskommelse om fri hyressättning i Januariavtalet. Är inte detta en del av politiken, att ge och ta?

– Det är det ju givetvis och jag har stor respekt för att man inte får som man vill när man förhandlar och att man måste göra eftergifter. Men vi gick inte inför valet 2018 ut och explicit sa att vi var en garant för frågor som sen förändrades i januariavtalet. Vi fick göra avkall på saker och ting för att få en helhet, det måste alla partier göra.

Centerpartiets glädje

Ett parti som däremot välkomnar SD:s besked är Centerpartiet som redan skickat in en interpellation till bostadsministern om huruvida regeringen avser att gå vidare med förslagen.

– Jag tolkar det som att vi borde kunna sätta press på regeringen att bereda frågan som väl ligger kvar i byrålådorna på Rosenbad. Om det nu finns tendenser på att frågan kan lösas ut, som vi i så fall välkomnar, säger Alireza Akhondi, bostadspolitisk talesperson, till Dagens ETC.

Varken S, MP eller V vill dock se förslaget bli verklighet. 

– Det här visar återigen att Centerpartiet är ett parti som ligger långtifrån de tre övriga vänsterpartierna och kommer ha mycket svårt att samarbeta med oss framöver, säger Nooshi Dadgostar.

Två år sedan regeringskrisen är hon återigen redo att ta strid i frågan. 

– Vi kommer mobilisera för att stoppa det här förslaget. Det kommer vara mycket svårt för regeringen att gå fram med detta och det skulle vara en katastrof för Sveriges hyresgäster att låta fastighetsägarna sätta precis vilka hyror de vill.

”Verklighetsfrånvänt”

Även Hyresgästföreningen är kritiska till SD:s öppning.

– Det är verklighetsfrånvänt. Jag har jättesvårt att tro att Sverigedemokraternas väljare skulle vilja ha marknadshyror och är extremt förvånad över att de kan driva en sådan politik som gör att deras väljare kommer få det mycket dyrare. Det är ett politiskt snedsteg, säger Marie Linder, förbundsordförande.

– Om folk följde med mig ut i bostadsområden, på möten och hörde vad människor pratar om, då är det inte det här man skulle fundera över utan hur vi ska få till ett bostadsbyggande som människor har råd att bo i. Det här är ett hån mot människor som inte får vardagen att gå ihop. 

Altinget har sökt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) som inte återkommit. {{toplink}}

,

Forrige artikel Klubbat: L vill avveckla alla religiösa friskolor Klubbat: L vill avveckla alla religiösa friskolor Næste artikel Åkesson kräver totalstopp för nya moskéer – öppnar för grundlagsändringar Åkesson kräver totalstopp för nya moskéer – öppnar för grundlagsändringar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.