Statsministern KU-anmäls efter löneavslöjande

Efter avslöjandet om lönesättningen inom Regeringskansliet, där medarbetare kan komma att få högre lön om de arbetar med Tidöavtalets genomförande, KU-anmäler Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu statsminister Ulf Kristersson. 

Det var i slutet av förra veckan som Dagens Nyheter kunde avslöja hur opolitiska tjänstemän som arbetar med att driva igenom Tidöavtalets politik på Regeringskansliet ska prioriteras i den årliga lönerevisionen.

Prioriteringen har kritiserats inte minst av fackförbunden som företräder anställda på myndigheten. Fackförbundet ST säger sig ha blivit tagna på sängen av direktivet då det inte ska ha varit en del av förhandlingarna med arbetsgivaren och i en debattartikel i Altinget kallar Akademikerförbundet SSR det för ett ”grovt övertramp”

Nu KU-anmäler Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet statsminister Ulf Kristersson för agerandet och pekar bland annat på vikten av opartiskhet och saklighet i förvaltningen.

– Det har allvarligt skadat förtroendet för statsapparaten, säger S-ledamoten Peder Björck på en pressträff.

”Vad händer vid regeringsskifte?”

Vänsterpartisten Ciczie Weidby menar att det i Sverige finns en lång och god tradition av att göra skillnad på politiska och opolitiska tjänstemän. 

– Den här typen utav Tidöavtalsbonus, den är helt enkelt helt oförenlig med våra svenska förvaltningstraditioner och vår svenska demokrati där vi ska bygga ett starkt förtroende mellan medborgare och stat och förvaltning, säger hon.

Amanda Lind kallar de opolitiska tjänstemännen för ryggraden i en fungerande statsförvaltning. 

– Ska en enskild opolitisk tjänsteperson tjäna mer pengar om hen jobbar med ett politikområde som regeringen för tillfället prioriterar? Vad händer då med lönekriterierna vid ett regeringsskifte? Hur hade det sett ut om S-MP-regeringen till exempel hade gett högre lön till de som jobbar med klimat och jämställdhet, frågor som var viktiga för den regeringen.

Regeringen har avböjt en intervju med Dagens Nyheter om tidningens avslöjande men menar att vilka medarbetare som prioriteras i löneöversynen baseras på departementens analyser gällande ”inom vilka områden, utifrån regeringens politiska prioriteringar, det finns utmaningar att rekrytera och behålla kompetens.” {{toplink}}

Forrige artikel Ensamkommande sticker ut: ”Högre sysselsättning efter kortare tid” Ensamkommande sticker ut: ”Högre sysselsättning efter kortare tid” Næste artikel SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.