Utredare: Klimatfrågorna kan behöva flyttas till statsministern

Regeringen bör överväga att inrätta en klimatpolitisk samordningsfunktion direkt under statsministern. Det anser utredarna Hans Lindblad, Kersti Karltorp och Martin Janhäll. ”Det finns mycket att vinna med en bättre samordning” säger Hans Lindblad.

De tre blixtutredarna Hans Lindblad, Kersti Karltorp och Martin Janhäll – som sett över ett antal frågor om finansieringen av näringslivets gröna omställning – anser att det behöver tillsättas två nya utredningar för att stärka Sveriges klimatarbete:

  • En utredning med uppdrag att samordna och formulera en tydligare nationell klimatstrategi.
  • Och en utredning som ska se över hur finansieringen av näringslivets klimatomställning bäst kan samordnas.

I den förstnämnda utredningens uppdrag bör det ingå att överväga om en klimatpolitisk samordningsfunktion ska placeras i statsrådsberedningen, det vill säga direkt under statsministern.

– Det finns mycket att vinna med en bättre samordning, säger Hans Lindblad till Altinget och påpekar att klimatarbetet skär igenom alla politikområde och att det ”inte vore onaturligt” att pröva frågan.

Fler har lyft frågan

I sin rapport till regeringen, som lämnades över på måndagen, påpekar de tre utredarna att behovet av stärkt samordning och styrning på klimatområdet är väl känt sedan tidigare och att det har lyfts fram av såväl Naturvårdsverket som av Klimatpolitiska rådet.

Rapporten räknar också upp den långa raden av olika initiativ som syftar till att ta strategiska och samlade grepp inom området, däribland Fossilfritt Sverige, Nationell samordnare för Agenda 2030, Miljömålsrådet och Delegationen för cirkulär ekonomi.

Kollegium i dvala

Rapporten nämner även regeringens eget klimatkollegium, under ledning av statsministern, men också att Klimatpolitiska rådet anser att det inte utnyttjas till sin fulla potential. Sedan Magdalena Andersson tillträdde har kollegiet dessutom legat helt i dvala.

Vad gäller en samordning av det offentligas finansieringen av den gröna omställningen så går utredarna igenom de många olika källor som finns att tillgå i dag – Almi, Vinnova, Energimyndigheten, EKN och så vidare – med slutsatsen att det sannolikt bör gå att bli effektivare genom att ta ett mer samlat grepp.

Tre sommarjobbare

Det var så sent som i maj fick Hans Lindblad, Kersti Karltorp och Martin Janhäll i uppdrag av regeringen att se över ett antal frågor om finansieringen av näringslivets gröna omställning. Och redan på måndagen var det alltså dags för leverans och avrapportering.

– De har nog inte haft så många lediga timmar under sommaren, när vi andra har haft semester, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) vid en pressträff tillsammans med de tre utredarna och finansmarknadsminister Max Elger (S).

Förutom förslagen kring strategi och styrning, så föreslår de bland annat ett antal ändringar i regler kring statens olika kreditgarantier samt att öka ramarna för dessa rejält. Men där finns även med förslag på hur marknaden kan få stöd med klimatkompetens samt ett uppdrag till SCB om att samla relevant klimatstatistik.

– En övergripande målsättning har varit att föreslå åtgärder som gör det enklare och mer attraktivt att investera i den gröna omställningen, säger Hans Lindblad.

Det finns kapital

Utredarna skriver i sin rapport till regeringen att det generellt sett inte saknas kapital, men att förutsättningarna ändå är olika utifrån storlek på företag och vilken utvecklingsfas företagen befinner sig i.

Näringslivets utmaningar är kopplade till tillgång på arbetskraft, energi, infrastruktur, tillstånd samt konkurrenskraften för fossilfria produkter.
”Oklarheter kring hur dessa utmaningar kan hanteras ökar riskerna och kan därmed utgöra hinder för finansiering och investering.” skriver de tre utredarna i rapporten till regeringen och slår ett slag för långsiktighet och stabilitet i politiken.

Forrige artikel Amnesty Sverige vill ha utredning efter massiva kritiken Amnesty Sverige vill ha utredning efter massiva kritiken Næste artikel Både S och M vill satsa på idrott i utsatta områden Både S och M vill satsa på idrott i utsatta områden
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.