Både S och M vill satsa på idrott i utsatta områden

Socialdemokraterna lägger ett förslag liknande det som Moderaterna lanserade i början av månaden: Skjut till mer resurser till idrotten i utsatta områden. Därmed bör detta ha goda chanser att bli konkret politik – oavsett vem som leder en regering efter valet.

Förslaget fanns med i det tiopunktsprogram mot segregation som idrottsminister Anders Ygeman och partisekreterare Tobias Baudin presenterade under måndagen.

Vill samtala med idrotten

Hur mycket pengar det rör sig om eller vilka aktiviteter har de inte preciserat.

– Man kan tänka sig ett högre aktivitetsstöd i utsatta områden, man kan också tänka sig att ha speciella stöd för ledarrekrytering till de här områdena, säger Anders Ygeman till Altinget.

– Vi har sett kommuner som delfinansierar ledare i idrottsrörelsen och gör aktiviteter i samband med skoldagens slut, och sedan kan fortsätta att driva idrottsaktiviteter i föreningens egen regi. Men jag vill föra ett samtal med idrottsrörelsen om hur man effektivast stödjer dem.

Så det här är mer en inriktning än ett preciserat förslag?

– Ja. Vi säger att vi ska höja anslagen till idrotten och vi menar att det är speciellt angeläget i de utsatta områdena. Så vi har med oss några idéer till bordet, men vi vill också höra idrottsrörelsens idéer så att vi inte gör det här på egen hand, säger Anders Ygeman.

Moderaternas förslag

Den 3 augusti presenterade Moderaterna 52 punkter för att förebygga kriminalitet. Deras idrottsförslag lyder som följer:

”Ett särskilt idrottslyft för utsatta områden. Alla ungdomar behöver tillgång till meningsfulla fritidsaktiviteter. Föreningslivet och idrotten är viktiga aktörer som göra stora insatser, även i brottsförebyggande syfte. Moderaterna vill rikta särskilda satsningar mot idrottsprojekt i de områden som polisen anser som särskilt utsatta och i störst behov av en meningsfull och strukturerad vardag.”

Från höger och vänster 

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson välkomnar utvecklingen.

– Nu har både Moderaterna och Socialdemokraterna sagt ungefär samma sak, och det är rimligt att anta att något av de två partierna får regeringsansvar efter valet. Sedan lade även Liberalerna ett liknande förslag i sitt förortslyft. Det innebär heller inte att övriga partier säger nej. Så vi kan se att det finns en förståelse hos politiken för vad vi i idrotten har varit med och bidragit till och att det inte räcker att bara säga att idrotten är viktig, säger han till Altinget.

– Jag önskar att vi kan enas om en målformulering: så och så många föreningar i de utsatta områdena, eller något liknande.

Ser du någon fara med att man från politikens håll vill styra pengarna för mycket snarare än att låta er se var behoven finns?

– Det finns en tendens att politiken vill ratta för mycket. Men att man säger ”satsa på utsatta områden” är inte konstigt. Jag tycker heller inte att det är konstigt om man framöver vill ha siffror på vad resultaten blir och hur pengarna används, men hur vi gör det bör vi inom idrotten avgöra själva.

– Men visst, jag är bekymrad över tendensen att politiken går in på frågor om ”hur” snarare än ”varför”. Det tycker jag att vi har sett i samband med de ensamkommande under flyktingmottagandet 2015, under pandemin samma sak, och nu senast med flyktingar från Ukraina. Det har inte bara gällt idrotten utan fler delar av civilsamhället, säger Björn Eriksson.

L:s förslag

Liberalernas förslag: ”Liberalerna bör verka för att inrätta ett statligt stöd för att barn i socioekonomisk utsatthet i utsatta områden ska kunna delta i idrottsföreningar och andra fritidsaktiviteter. Barn och unga bör vara delaktiga i utformningen. Stödet bör ges till idrottsföreningar för att erbjuda barn och unga som annars inte skulle kunna delta lägre deltagaravgifter.” 

MP vill undvika projektmedel

Miljöpartiets idrottspolitiska talesperson Emma Hult svarar skriftligt till Altinget att de vill undvika tillfälliga projektmedel och hellre ge föreningslivet långsiktigt och permanent stöd. MP har lagt ett förslag om 300 miljoner kronor på ett brett idrottslyft, en del av deras civilsamhällesmiljard. En del av förslaget är att bygga hållbara idrottsanläggningar, samt att inrätta en fond och stödfunktion för kommunerna. 

SD tänker lokalt 

Sverigedemokraterna* svarar via mejl att de gärna ser mer av satsningar på barn- och ungdomsidrott. De driver frågan lokalt. Men partiet har inga förslag på riksnivå om att rikta särskilda satsningar till vissa geografiska områden. 

* SD:s svar lades till efter att artikeln var publicerad 

{{toplink}}

Forrige artikel Utredare: Klimatfrågorna kan behöva flyttas till statsministern Utredare: Klimatfrågorna kan behöva flyttas till statsministern Næste artikel Nu öppnar vi Altinget Bo och Bygg! Nu öppnar vi Altinget Bo och Bygg!
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.