Åkesson: Dra tillbaka erkännandet av Palestina

Utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte dra tillbaka erkännandet av Palestina. SD:s partiledare Jimmie Åkesson är av en annan uppfattning. ”Vi tycker att man bör överväga det och på vilket sätt man kan göra det”, säger han.

I oktober 2014 erkände Sverige Palestina som en stat. I en debattartikel hos Dagens Nyheter skrev dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) att ”Israel och Palestina lever redan i dag sida vid sida. Målet är att de ska kunna göra det i fredlig samexistens med säkra och erkända gränser. Syftet med Sveriges erkännande är att bidra till en sådan framtid.”

De nuvarande regeringspartierna var kritiska mot beslutet då. I en intervju med Svenska Dagbladet nu nio år senare står utrikesminister Tobias Billström (M) fast vid det. Samtidigt säger han till tidningen att det ändå inte är aktuellt att dra tillbaka erkännandet.

– Erkännandet av stater är en fråga där Sveriges agerande bör präglas av kontinuitet. Det lämpar sig inte för förändringar från en regering till en annan.

SD kritiskt

Men regeringen är oenig. Liberalerna tycker att erkännandet ska dras tillbaka. Även samarbetspartiet Sverigedemokraterna är inne på samma spår, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

– Det råder ju lite oklarheter om det ens är möjligt att göra det och beror på vilken jurist du frågar. Men vi tycker att man bör överväga det och på vilket sätt man kan göra det, säger han på en träff med riksdagsjournalister.

Åkesson ska ha framfört sin uppfattning till utrikesministern. Detta trots att utrikespolitiken ligger utanför Tidöavtalet och egentligen inte är en del av regeringssamarbetet.

– Det är inte förbjudet att tycka saker bara för att det inte står i Tidöavtalet, säger han.

En majoritet av EU:s medlemsstater erkänner inte Palestina.

Utvisning

Sverigedemokraternas partiledare kommenterade också de personer i Sverige som hyllat Palestinas attack.

– Jag tycker det är ett utmärkt exempel på bristande vandel, säger han.

En av punkterna i Tidöavtalet är att utreda ”en möjlighet att utvisa en utländsk medborgare på grund av bristande vandel”. 

– Utredningen kommer visa exakt var den ribban läggs, men att man åker runt i Sverige och hyllar ett blodigt terrordåd på det sättet. Då är det uppenbart att man inte har ett gott eller konstruktivt syfte med att vara här, säger Åkesson.

,

Forrige artikel Regeringen vill ändra på ränteskillnadsersättningen Regeringen vill ändra på ränteskillnadsersättningen Næste artikel Svensk offentlig sektor halkar efter andra länder i digitaliseringsrace Svensk offentlig sektor halkar efter andra länder i digitaliseringsrace
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).