Centerveteraner kämpar för riksdagsöverlevnad

LISTKAMP. Alla Centerpartiets riksdagsledamöter utom en vill fortsätta. Men för de båda veteranerna Staffan Danielsson och Eskil Erlandsson ser utgångsläget bekymmersamt ut. 

Artikeln skrevs den 24 april men är uppdaterad den 3 september.

I riksdagsvalet 2014 fick Centerpartiet cirka 6 procent av rösterna vilket räckte till 22 mandat. Men stödet för partiet i opinionen har ökat sedan dess. I de senaste opinionsmätningarna har C dock fått ett resultat som pekar på att partiet kan få fler än 30 mandat.

Vilka som kommer att knipa platserna är svårt att veta. Men klart är att nära nog samtliga nuvarande C-ledamöter vill fortsätta. Det är endast veteranen Per Ingvar Johnsson, 74 år och riksdagsledamot sedan 2010, som inte ställer upp.

Hel hög med toppnamn

De övriga 21 vill fortsätta. Och för de allra flesta ser det också ljust ut. 14 av dem toppar listorna i sina respektive valkretsar. Om Centerpartiet skulle få samma resultat som vid valet 2014 skulle ytterligare tre få mandat och med tanke på att Centerpartiet ser ut att öka ser det ljust ut också för Johan Hedin (plats 4 i Stockholms kommun).

Två nuvarande ledamöter ligger desto sämre till. Veteranerna Staffan Danielsson och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson ligger båda på listplatser där mycket talar för att de måste kryssa sig in i riksdagen.

Exminister ställs mot kommunalråd i Kronoberg

Eskil Erlandsson har suttit i riksdagen sedan 1994 och var Landsbygdsminister 2006-2014. Han vann också provvalet i Kronobergs län men nomineringskommittén valde att peta honom från listan. Nomineringsstämman plockade dock in honom igen, men först på plats 4.

– Jag respekterar både nomineringskommiténs förslag och stämmans ställningstagande. De använder orden förnyelse och föryngring. Jag har respekt för deras resonemang men jag väljer att kandidera trots det, säger Erlandsson till Altinget.

Den som istället toppar listan är kommunalrådet i Växjö Per Schöldberg. Han vill ta klivet till riksdagen för att driva frågor som han anser vara viktiga i Kronoberg, bland annat infrastruktur, stadsbyggnadsfrågor och landsbygdspolitik. Han är också intresserad av säkerhetspolitik.

Schöldberg är medveten om konkurrensen på listan och kommer att driva en aktiv personvalskampanj. Men han tycker att medierna har målat upp en konfliktlinje som är överdriven.

– Mediebilden blir någon slags boxningsmatch, det är det ju inte. Eskil och jag har en väldigt god relation med varandra och har alltid haft. Vårt gemensamma uppdrag är att maximera antalet röster för Centerpartiet, säger Schöldberg till Altinget.

Ny Ek i Östergötland

På Centerpartiets östgötska mandat valdes 2014 den dåvarande miljöministern Lena Ek in. Hon valde dock att lämna riksdagen 2015 för att bli ordförande i skogägarföreningen Södra. I hennes ställe trädde då Staffan Danielsson in. I provvalet var han delad etta men återfinns ändå först på plats 4 i valkretsen. Listan toppas istället av ungdomsförbundets ordförande Magnus Ek, son till Lena.

– Jag vill in för att göra skillnad. Är det någon gång som jag kommer att kunna göra det så är det nu, sade Magnus Ek till Altinget i december.

Före Staffan Danielsson på listan finns också kommunalråden Muharrem Demirok från Linköping och Birgitta Gunnarsson från Mjölby.

– Jag blev nedflyttad av stämman. Kvinnor, ungdomar och några från Linköping gick ihop och talade för varandras kandidater, säger Danielsson till Altinget.

Åldersdiskriminering

Han menar att det finns två orsaker till att han petats ned. Dels hans ålder, Staffan Danielsson är 70 år. Dels att han vill se en mer restriktiv hållning i migrationspolitiken jämfört med partilinjen.

– Många tänker säkert “Staffan ge dig, du är för gammal, släpp fram ungdomen”. Ålder är ingen merit i Sverige. Men jag har hälsan, mitt politiska intresse är obrutet och jag vill ge väljarna chansen att kunna välja ålder, erfarenhet och en realistisk migrationspolitik, säger han.

Det kan mycket väl bli ett jämnt personval i valkretsen. Magnus Ek har tidigare sagt till Altinget att han kommer att bedriva “en fet personvalskampanj". Också Staffan Danielsson säger att han kommer att kampanja. Bland annat genom hembesök “à la Gudrun Schyman”.

– Magnus Ek är en utmärkt person. Han är favorit men jag har en hygglig chans. Även Muharrem Demirok har ju chans. Så vi är tre om det som jag ser det, säger Danielsson.

Kamp för fler mandat i Göteborg

I Göteborg toppas listan av partiledaren Annie Lööf, men hon står på listan i flera valkretsar och kommer med stor sannolikhet inte ha något att göra något med Centerns mandat i Göteborg. Så den som de facto är toppnamn är riksdagsledamoten Rickard Nordin. Men det blev han först nyligen. I provvalet lyckades nämligen Mikail Yüksel ta sig förbi Nordin på listan. Yüksel har dock sedan dess blivit utesluten ur Centerpartiet efter samröre med de turkiska extremisterna Grå Vargarna. 

Läs också: C stoppar Yüksel från att kandidera

När Altinget pratade med Nordin i april var inte det känt, så Nordin hade då siktet inställt på en personvalskampanj, samtidigt som han hoppades att Centerpartiet skulle kunna få två mandat i valkretsen.

– Mitt fokus ligger på att vi ska göra en bra valrörelse. Och jag tänker kämpa för att komma in i riksdagen igen. Jag är långt ifrån färdig, säger han till Altinget.

Och chanserna för en fortsättning ser han som goda.

– Jag upplever att det finns många som väldigt gärna vill ha kvar mig i riksdagen. Det är inte över förrän den 9 september.

Forrige artikel Klassiska ingredienser i L:s budgetrecept Klassiska ingredienser i L:s budgetrecept Næste artikel Mansdominans bland toppkandidaterna för M, L och SD
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).