Studieförbund tvingas krympa – ”Nu står vi med lokaler, men inga människor”

Sänkningen av studieförbundens statsbidrag annonserades och genomfördes på mindre än ett år. Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding leder en stressad organisation genom stora nedskärningar. ”Man förstod inte att det här skulle innebära att folk blir utan jobb”, säger hon till Altinget.

För Medborgarskolan förbundschef Ann-Sofie Olding kom budgetpropositionen ”som en chock”.

– Någon neddragning förstod vi att det skulle vara eftersom det stod i Tidöavtalet att studieförbunden skulle effektiviseras, och effektiviseras brukar betyda mindre pengar i politiken. Men inte i den här omfattningen, det såg vi inte riktigt komma, säger hon till Altinget.

Studieförbundet har hyreskontrakt som ofta sträcker sig över flera år, kontrakt som inte går att komma ur med så kort varsel som nu krävs.

– Hade man haft bättre framförhållning hade man kunnat behålla människor och göra sig av med lokaler. Nu står vi med lokaler, men inga människor. Den otroligt korta ledtiden är extremt problematisk.

Tidigare hade Medborgarskolan mellan 200 och 250 anställda i folkbildningsverksamheten. I dagsläget har 74 medarbetare sagts upp.

– Men det är inte klart än, det kommer att bli fler.

”Jaha, blir folk arbetslösa?”

I den kartläggning som Altinget tidigare har genomfört visade det sig att alla studieförbund, i någon omfattning, kommer att behöva säga upp personal. Hos Medborgarskolan börjar det närma sig hälften av de anställda.

– Det finns nio studieförbund och om vi säger att någonstans mellan 70 och 100 personer får gå, i snitt – det är jättemånga människor som blir utan jobb. Hade det varit ett företag som Volvo hade det ju varit ramaskri på löpsedlarna.

Ann-Sofie Olding tror att underlaget för beslutet har varit bristfälligt.

– Jag pratade med en gruppledare för ett av Tidöpartierna som sa: ”Jaha, blir folk arbetslösa? Jag trodde mest ni betalade ut bidrag till föreningar?”. Då har man inte förstått att 90 procent av statsbidraget går till lokaler och personal som genomför verksamhet. Man förstod inte att det här skulle innebära att folk blir utan jobb, säger hon och fortsätter:

– Och vad det kommer att innebära för själva verksamheten, det har vi ju inte riktigt sett än. Det är människor som inte har gjort sin sista dag hos oss än, men som kommer att göra det inom kort.

Har ni beräknat nedskärningarna utifrån 2026 års nivå eller tar ni ett år i taget?

– År för år. Man får ju hoppas att det som man sa om 2025 och 2026 kanske inte blir av när man ser effekterna. Man vill ju inte säga upp människor innan det är ett faktum.

{{toplink}}

Räddade hemtjänstens semesterplanering

Under tre år ska de årliga statliga anslagen till studieförbunden minska med en halv miljard kronor, detta samtidigt som anslagen till folkhögskolorna får en permanent höjning på 100 miljoner kronor. Från regeringens håll har omfördelningen motiverats med att utbildningar som leder till arbete måste prioriteras.

”Vuxna personer får betala sina fritidssysselsättningar själva”, tycker en del politiker.

– Men det handlar inte om det. Det handlar om att skapa mötesplatser.

Ann-Sofie Olding nämner en av Medborgarskolans tidigare verksamheter i Göteborg, en matlagningskurs för utlandsfödda kvinnor. Syftet med studiecirkeln var att hjälpa kvinnorna att komma in i samhället. Förutom matlagning skapade matlagningscirkeln utrymme för samtal och samhällsorientering. Nu har kvinnorna startat ett cateringföretag tillsammans.

– Det började med en studiecirkel. Nu är de företagande, sysselsatta människor som betalar skatt och bidrar till samhället.

Sommaren 2023 rapporterade SVT Västerbotten om att epa-körande ungdomar räddade hemtjänstens semesterplanering. 31 ungdomar sökte semestervikariat inom den kommunala hemtjänsten och enligt Ann-Sofie Olding har de Medborgarskolans körkortsutbildning att tacka för det.

– Det var inte någon trafikskola som tyckte att det var värt att åka dit. Men vi åkte dit med vårt mobila team, höll i utbildningar och ungdomarna kunde ta sina körkort.

Dessutom kommer de mer renodlade arbetsmarknadsinsatserna, som dagliga verksamheter, inte kunna fortsätta eftersom de ofta delar lokaler med folkbildningsverksamheten – daglig verksamhet på dagarna och studiecirklar på kvällarna. När folkbildningen läggs ned kan den dagliga verksamheten inte längre bära kostnaderna för lokalen.

– Det är ju feltänkt att vi ska skära ner för att folk ska komma i arbete – vi ser ju till att folk kommer i arbete genom de insatser vi gör.

Hoppas att man ska se effekterna

Den situation som Medborgarskolans förbundschef beskriver är inte unik. Alla studieförbund som Altinget har varit i kontakt med beskriver att den kraftiga bidragsminskningen och den snabba omställningen kommer att innebära stora förändringar. I Altingets kartläggning var flera av studieförbunden rädda för att den verksamheten för resurskrävande grupper ska minska eftersom det är det lättaste sättet att snabbt minska sina utgifter. Men i det nya statsbidragssystemet, som träder i kraft i år, är det just de resurskrävande grupperna som studieförbunden ska arbeta med.

– Det är människor som står långt från arbetsmarknaden, som är kortutbildade, utlandsfödda och det är människor med funktionsnedsättning. Alla de här grupperna kräver extra insatser på olika sätt. Samtidigt dras statsbidraget ned när vi går in i den här nya modellen. Vi vill ju vara där för de här grupperna, och det betyder att vår vanliga verksamhet kommer att behöva minska.

På Medborgarskolan tar man ett år i taget. Kanske finns det ändå lite hopp om att de aviserade minskningarna 2025 och 2026 inte ska bli av?

– Man kan ju hoppas att de förstår vad det blir för effekter under den här mellantiden, att man ska förstå vad det är för beslut man fattar, säger Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding.

Beslutskedja: Styrning och uppföljning av folkbildningen – vägval inför framtiden

9/6
2022
10/6
2022
28/9
2022
2/11
2022
21/12
2022
13/1
2023
29/3
2023
21/6
2023
18/9
2023
19/9
2023
20/9
2023
27/9
2023
27/3
2024
27/3
2024
3/4
2024
5/4
2024
5/4
2024
19/4
2024
13/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
9/9
2024
9/12
2024

Forrige artikel Facket vill att socionomutbildningen byggs ut: ”Måste gå att nischa sig” Facket vill att socionomutbildningen byggs ut: ”Måste gå att nischa sig” Næste artikel Hon ska strama upp folkbildningens revision Hon ska strama upp folkbildningens revision
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.