Studieförbunden får strängare bidragsvillkor och en visselblåsartjänst

Folkbildningsrådet har klubbat igenom nya villkor för statsbidrag till studieförbunden för att få bukt med fusk och felaktigheter. Dessutom införs en anonymiserad visselblåsartjänst. David Samuelsson, Studieförbunden i samverkan, är positiv och ser ett behov av att återupprätta förtroendet för studieförbunden.

Folkbildningsrådet har beslutat om skärpta regler för statsbidrag till studieförbunden som ett led i att kontrollera att skattepengarna används på rätt sätt. Syftet är att förtydliga Folkbildningsrådets ansvar med att följa upp och utvärdera, men också studieförbundens ansvar för att själva granska sin verksamhet. De nya reglerna börjar gälla 2022.

– Det här är en del av det intensiva utvecklingsarbete som pågått det senaste året och vi tar frågorna på största allvar, säger Folkbildningsrådets generalsekreterare Maria Graner, i ett pressmeddelande.

Fusk och felaktigheter

Myndighetens arbete med att formulera de nya villkoren har pågått sedan i våras då ett åtgärdsprogram presenterades. Några av de skärpta reglerna är:

  • Krav på digital närvarorapportering,
  • Krav på systematiskt kvalitetsarbete och internkontroll och revisionsintyg,
  • Underrättelseskyldighet till Folkbildningsrådet när fusk och felaktigheter upptäcks inom studieförbunden.

”Vill inte recensera”

Enligt David Samuelsson, generalsekreterare på Studieförbunden i samverkan, är Folkbildningsrådets nya villkor ett resultat av en lång process där studieförbunden deltagit och varit med och påverkat utformningen.

– Jag vill inte recensera deras villkor. Det är de som bestämmer och detta är deras beslut. Men både vi och studieförbunden internt har jobbat intensivt i över två år med att förbättra våra verktyg och skärpa metoderna, säger han till Altinget.

Detta omfattande arbete utlöstes av statsbidragsskandalen i Järvaområdet för ett par år sedan då det uppdagades att statsbidrag gått ut till verksamhet som inte uppfyllt krav på demokrati och yttrandefrihet.

Är det befogat med hårdare regler för att studieförbunden ska få statsbidrag?

– Ja, det tycker jag. Det har varit viktigt att åtgärda felaktigheter för att återupprätta förtroendet som delvis skadats av de händelserna.

Anonym visselblåsartjänst

Folkbildningsrådet passar även på att lansera sin visselblåsarfunktion, en digital tjänst där vem som helst anonymt, via kryptering och lösenordsskydd, kan anmäla ”felaktig användning av statsbidrag, bedrägerier och andra missförhållanden” inom studieförbunden och på folkhögskola.

– Det är viktigt att det finns så få hinder som möjligt för den som vill berätta om missförhållanden inom folkbildningen, säger Maria Graner. 

David Samuelsson ser ett stort värde av visselblåsartjänster.

– Det har visat sig att för vissa typer av problem krävs det visselblåsning för att hitta.

– Sen ställs de som driver visselblåsartjänster inför många utmaningar, det kan bli mycket brus för varje guldklimp. Men jag tror i grunden att detta är bra.

Forrige artikel Tiden rinner ut för Ekströms korta lärarutbildningar: ”Orealistiskt att hinna” Tiden rinner ut för Ekströms korta lärarutbildningar: ”Orealistiskt att hinna” Næste artikel Topplista: Utbildningsdebatt 2021 Topplista: Utbildningsdebatt 2021
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.